Kıbrıs’tan Soma’ya… Hepimizin yüzü kara

Haber ve fotoğraflar: Eser Karataş, Kamil Yelim

13 Mayıs 2014… Türkiye’nin Manisa ilinin Soma ilçesinde Soma Holding’e ait Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen bir kömür madeninde çıkan yangın sonucu 301 madenci hayatını kaybetti. Soma faciası, Türkiye tarihinin en çok can kaybı olan madencilik kazasıydı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Soma’da yaşanan maden faciasının adından yaşananlara tepkisiz kalmayıp bir dizi yardım ve ziyaret girişiminde bulundu. Üniversitenin Bahar Şenlikleri iptal edildi ve Soma’ya para yardımı kampanyası başlatıldı. DAÜ çalışanlarını ve öğrencilerini kapsayan bu bağış kampanyasına katılımda bulunmak için öğrencilerin öğrenci portalına girince karşılarına çıkan “Soma Yardım Kampanyası’na katılmak için buraya tıklayınız” yazısına tıklayıp bir sonraki açılan pencereden ise yapmak istedikleri yardımın tutarını girmeleri yeterliydi. Öğrencilerin yaptıkları yardım bir sonraki dönem okul ücretine dahil edildi. Yine aynı şekilde DAÜ çalışanları da kendilerine ait portaldan yardım kampanyasına katılabildiler. Çalışanların bağışladıkları paralar, bir sonraki ay maaşlarından kesinti yapıldı.

DAÜ Rektörü Prof Dr. Abdullah Y. Öztoprak da Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ve Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene’ye birer mektup göndererek, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin çocuklarının DAÜ’ de ücretsiz üniversite eğitimlerini alabileceklerini ve üniversitenin kendi yurtlarında ücretsiz barınabileceklerini bildirdi. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin yaşanan bu elim olaydan dolayı çok üzgün olduğunu ifade eden Öztoprak, ölenlere rahmet, geride kalanlara baş sağlığı diledi.

Facianın ardından, DAÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ülker Vancı Osam, DAÜ Öğrenci Konseyi Başkanı İbrahim Öztürk ve KKTC Öğrenci Konseyi Başkanı Ekrem Soyşen’den oluşan bir heyet, Soma’yı ziyaret etti.

Prof. Dr. Ülker Vancı Osam, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan acıya bizzat tanık olduklarını ifade ederek, faciada hayatını kaybedenlerin ailelerinin yaralarını bir nebzede olsa sarmayı umut ettiklerini söyledi. Yardım kampanyasının bitiminde Soma’ya bir ziyaret daha düzenleyebileceklerini belirten Prof.Dr.Osam, yerel yöneticilerle sürekli irtibat halinde olduklarını ve bağışların doğru kişilere ulaşması konusunda takipçi olacaklarını sözlerine ekledi. Osam, Somalı yerel yöneticilerle irtibata geçilip DAÜ’nün yardım kampanyasında toplanan paraların, ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlanacağını belirtti.

Soma’daki ailelerin acılarına ortak olduklarını söyleyen DAÜ Öğrenci Konseyi Başkanı İbrahim Öztürk de, üniversite gençliği olarak ellerinden gelen desteği sonuna kadar vereceklerini kaydetti.

KKTC Öğrenci Konseyi Başkanı Ekrem Soyşen ise Soma ziyaretlerinin son derece anlamlı olduğunu söyleyerek, Manisa’da ilgililere, DAÜ’nün uygulayacağı burs politikası ve yardım kampanyası hakkında bilgi verdiklerini ifade etti. Ardından Soma’ya geçerek oradaki ailelerin son durumu hakkında bilgi aldıklarını belirten Soyşen, yapılan yardımların bir nebze de olsa ailelerin derdine deva olacağını söyledi.

“Kapitalizm öldürmeye devam ediyor”soma2

Maden faciasıyla ilgili Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencileri, Öğrenci Mücadele Dayanışması ve Öğrenci İnsiyatifi’nin çağrısı ile bir yürüyüş düzenleyerek olayda ihmali olanları protesto etti. Grubun yaptığı açıklama şu şekilde:”Kapitalizm öldürmeye devam ediyor!  Dün gece Soma’daki maden ocağında meydana gelen patlama sonucu 200’ü aşkın işçi hayatını kaybetti. Güvenlik sebebi ile 2007’de kapatılan ve 2009’da özelleştirilip Soma Holding’e ihale ile satılan maden ocağı, dün işçi katliamının yaşandığı yer haline geldi. Türkiye’de yıllarca devlet eliyle üretimin yapıldığı bu alanlar AKP eliyle özel sektöre peşkeş çekilip taşeron sistemi ile güvencesiz çalışma sahaları haline dönüştü.
Kapitalizm için kâr her şey demektir. Zincirlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyi olmayan işçilerin, emek güçleri ile bu kârı sağlayanların bu sistemde yaşam hakları dahi hiçbir değeri yok. Devlet-patron işbirliği ile sırf üretim maliyetlerini düşürmek ve daha çok kâr sağlamak için güvenlik tedbirlerinin alınmaması ve bunun sonucu 200’ü aşkın işçinin ölmesi sistemin katliamcı yüzünü bizlere bir kez daha göstermiştir. Kanla beslenen bu sistemin sanki kadermiş gibi gösterenler bu ölümlerin hayatın normal akışı içinde gerçekleştiğini söyleyenler, işçilerin emek güçleri ile ceplerine para dolduranlardır.  Bu sermaye düzenine karşı gelebilecek güç hayatı yaratan işçi sınıfı olacaktır! Bizler de DAÜ Öğrenci İnsiyatifi ve Öğrenci Mücadele Dayanışması olarak işçi sınıfının ve emeğin yanında olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz ve Soma’da hayatını kaybeden işçilerin ailelerine baş sağlığı diliyoruz”