DAÜ kaplumbağaları yaşatmaya devam ediyor

Fotoğraflar: Engin Aluç

Doğu Akdeniz Üniversitesi Deniz Kaplumbağalarını Koruma Projesi, İskele Belediyesi ve İskele Sahil Lions Kulübü’nün işbirliğiyle sahil şeridinde deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanlarında temizlik yapıldı. 2 Ağustos 2015’de düzenlenen etkinliğe İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve gönüllü vatandaşlar da katıldı. Temizlik çalışması İskele Balık Restoranı arkasındaki sahil şeridinden başlayıp Karadeniz Kültür Derneği Ormanı’nın kıyı şeridinin bitiminde son buldu.

kap7Yumurtalar koruma altında
DAÜ Deniz Kaplumbağalarını Koruma Projesi Sorumlusu Ali Murat Elagöz, İskele ve Gazimağusa sahillerine  deniz kaplumbağalarının mayıs ve eylül ayları arasında  çok sayıda yumurta bıraktığını belirtti. Elagöz, kaplumbağa yuvalarını hergün ziyaret ettiklerini ve yumurtadan çıkma dönemlerinde yavru kaplumbağaların suya ulaşmasına yardım ettiklerini belirtti. Ayrıca gönüllü olarak sahili temizleyen vatandaşlardan isteyenleri kaplumbağaların yumurtadan çıkacakları gün bilgilendireceklerini de sözlerine ekleyen Elagöz bu tarz duyarlı çalışmaların her zaman devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

İskele Sahil Lions Kulübü’de oradaydı
İskele Sahil Lions Kulübü Başkanı Övgü Tayfun da bu tür etkinliklere destek olmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek,  destek olmaya  devam edeceklerini ifade etti.

kap1Belediye’den gönüllülere teşekkür
Deniz kaplumbağalarının denize ulaşımını kolaylaştırmak için yapılan temizlik çalışmasını takdir ettiğini söyleyen İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ise, sıcak havaya rağmen kendileri ile birlikte olan tüm gönüllülere teşekkür  etti.

kap3Sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde yapılan  tüm etkinliklere İskele Belediyesi olarak katkı koyduklarına  dikkat çeken Sadıkoğlu, deniz kaplumbağaları için önemli olan İskele sahillerini kullanan herkese daha dikkatli olmaları çağrısı yaptı.

kap6
DAÜ Deniz Kaplumbağalarını Koruma Projesi Sorumlusu Ali Murat Elagöz ve temizlik projesinin en genç gönüllüsü Karan Rüzgar Aluç

DAÜ, kaplumbağaları yaşatmaya devam edecek
Geçtiğimiz günlerde Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi ve Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Çevre ve İnsan” programına Deniz Kaplumbağaları Projesi Sorumlusu Ali Murat Elagöz konuk oldu. Söz konusu programda Deniz Kaplumbağaları Projesi ele alındı.

Programda projeden bahseden Ali Murat Elagöz, çalışmalarını İskele ve Gazimağusa sahillerinde yuva yapan deniz kaplumbağalarının korunması ve araştırılması amacıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti. Elagöz, dünyada bulunan 7 çeşit deniz kaplumbağasından ikisinin Kıbrıs adasına gelip yumurtladığını ifade ederek, toplamda projeleri dahilinde korumaya aldıkları 50 yuva bulunduğunu anlattı. Ayrıca yuvaları korurken karşılaştıkları zorluklara ve problemlere dikkat çeken Elagöz, “Başıboş köpekler sahillerdeki yuvaları açıp yumurtaları yiyebiliyor. Anne kaplumbağalar da balıkçıların ağlarına takılıp ölebiliyor. Sahillerimizin kirli olması da hem anne kaplumbağaların yuva yapabilmesi hem de yavruların denize ulaşabilmesinde sıkıntı yaratıyor.” dedi. Elagöz, vatandaşlara da yuvaların olduğu bölgelerde daha dikkatli olmalarını konusunda uyarılarda bulundu. Kumsallara araçlarla girilmesinin yuvalar için sakıncalı olduğunu belirten Elagöz, vatandaşların yuva etrafında koruma amaçlı bulunan tellere de elleriyle müdahale etmemelerini rica etti.