Güzergah

Basılı basın, sosyal medya ya da internet ortamındaki basın olsun, haber salvolarının arasından ufak sıyrıklarla kurtulmak çok güç artık. Aklı olan ciddi yara alır; çünkü yaralanmak da akıl işidir. İnsanlar yeryüzünde değil de boşlukta salınan bir uzay mekiğinde yaşıyorlar sanki. Saçmalık ve gerçekliğin bu kadar iç içe girmesi ve ‘‘doğru’’nun görece değerler üzerinden yüceltilmesi yanılsamaların hayatımızda çok fazla yer tutmasına neden oluyor. İşte, birkaç aydır deneme süreci olarak internet ortamında yayında olan  Gündem gazetesinin yeni yayın dönemine başlarken aklıma gelen bunlar…

DAÜ İletişim Fakültesi öğrencilerinin bir öğrenim ve deneyim aracı olarak kullandığı Gündem gazetesinin özellikle bir internet yayıncılığı olarak yayın hayatına devam ederken esas hedeflerinin ne olduğunu da bellemesi lazım. Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Mağusa’daki kentsel yaşamın kesiştiği yerde üzerimize düşen neyse yapmamız gerektiğini biliyoruz. Kültürel miras, çevre sorunları, kültürel ve sanatsal etkinlikler, üniversitenin kendi etkinlikleri vb. yayıncılık niteliğimizin kapsama alanında olacak. Haber bilinci ve sosyal duyarlık birbirinden ayrı durmayacak şekilde mesleki ve insani ölçüleri kaçırmadan gazetecilik yapmak görevimiz olacak.

Gündem hem kentin hem de üniversitemizin sesi, gözü, kulağı olacak. Sansasyonel haber girişimciliği yerine bilinçlendirmeye yönelik kullanılacak olan dil, ne küçümseyici ne de abartıcı olacak. Güzergahımız belli, hedeflerimiz belli… Yersiz iyimserlikler ya da yersiz kötümserlikler hiçbir şekilde aldatıcı bir dilin enstrümanına dönüşmeyecek… neyse o… Taraftar olacağımız insani değerlere sımsıkı sarılarak, neyi ne kadar savunacağımızı ve neyi ne kadar yereceğimizi de bilerek öğrenim ve uygulamanın sınırları içinde Gündem’i yaşatmaya devam edeceğiz.

Ümit İnatçı
Genel Yayın Yönetmeni