“Birimiz hepimiz, hepimiz Mağusa için”

Haber: İbrahim Köse

Mağusa surlarında restorasyon çalışmaları devam ederken DAÜ Gündem Gazetesi olarak bir kent gazetesi olmanın sorumluluğuyla geçen hafta Mağusa Surları dosyasını sizlerle paylaşmaya başlamıştık. Özel dosyamızın bu haftaki bölümü için Çocukluğumuzun Mağusalıları ve Has Gıbrıslılar adlı sosyal medya gruplarıyla bir araya geldik.

Çocukluğumuzun Mağusalıları grubundan Eyüp Hüdaverdioğlu ve Has Gıbrıslılar grubundan Mehtap Çelikoğlu sorularımızı yanıtladılar. Sosyal medya grupları, Yunus Emre’nin “Paylaşırsak tokuz, bölünürsek yokuz.” sözünü slogan olarak kullanıp bir çalıştay başlattı. Çalıştay Ekim ayı içinde şehrin etrafında bulunan surları korumak ve restorasyon çalışmalarını başlatmak amacıyla Mağusa’da yapıldı.

sur_dosya_fotoEyüp Hüdaverdioğlu, amaçlarının tüm Mağusalıları aynı çatı altında toplamak olduğunu belirtirken; Mehtap Çelikoğlu ise, restorasyon isteyen bölgelerin fotoğraflarını çalıştaya sunduklarını söyledi. Hüdaverdioğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Çocukluğumuzun Mağusalıları grubu olarak geçmişte Mağusa’da neler yapıldığı ve gelecekte neler yapılacağıyla ilgili kültürel çalışmalarla katkı koyuyoruz. Geçtiğimiz hafta Mağusa surlarına acil müdahale çalıştayını, Mağusa Belediyesi’nin de katkılarıyla başlattık. Bu çalıştaya Gazimağusa Kaymakamlığı, İlgili Dernekler, Sivil Toplum Örgütleri, Milletvekilleri, Tarihi Eserler Dairesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) de katkı sağladı.”

Bu restorasyonların Avrupa Birliği’nin katkılarıyla yapıldığını belirten Hüdaverdioğlu, kendi katkılarının ise fikirlerle, fotoğraflarla tüm Kıbrıs’ı ayağa kaldırmak ve farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Hüdaverdioğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Sivil toplum örgütlerinin katkısıyla Othello Kalesi bir restorasyondan geçerken kalenin liman tarafına dokunulmadı. Bu çalıştaydan sonra kalenin liman tarafı da bakıma alındı. Biz bu çalıştayın başlamasına önayak olduk ve şu anda bazı pilot bölgeler seçildi. DAÜ, mimarisini hazırlayacak ve kalan yerlerde restorasyon çalışmalarına başlanacak.”

Mehtap Çelikoğlu ise çalıştayda, kalenin Mağusa’ya bakan tarafının bakıma alındığını belirterek çalışmaların devam ettiğini fakat meyvelerinin yeni yeni alınmaya başlandığını söyledi. Çelikoğlu konu ile ilgili:

“Has Gıbrıslılar grubunu, Kıbrıs’a aşık bir insan olarak Serra Çiçekseven kod adı ile açtım. Bu yola Eyüp Hüdaverdioğlu’nun paylaşmış olduğu fotoğraflarla başladık. İlk olarak kendi içimizde iletişim kurduk ve daha sonra tüm Kıbrıs halkını bir çatı altında toplayacak sosyal medya grubu oluşturduk. Çalışmaya en büyük katkımız, restorasyon isteyen bölgelerin fotoğraflarını çalıştaya sunmak oldu. DAÜ’de Ege Uluca bir çalışma başlattı ve kalenin deniz tarafının restorasyonu başlatıldı. İkinci çalıştayımızda ise kalenin Mağusa’ya bakan tarafı Tarihi Eserler Dairesi tarafından bakıma alındı. İki yıldır devam eden çalışmalar yeni sonuç vermeye başladı” dedi.