Şimdi yükleniyor

Gazimağusa, surlarına sahip çıkıyor

ismail_arter_rop_1İlk olarak surların bazı bölümlerinde yıpranma ve göçmelerin olduğunu ve bunun son örneğinin surların Mağusa Limanı’na bakan tarafında yaşandığını belirttik. İsmail Arter’in konuyla ilgili görüşlerini aldık. Arter, öncelikle konu ile ilgili hassasiyet gösteren vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri ile yaptıkları Mağusa Surları’na Acil Müdahale Çalıştayı’ndan bahsetti. Çalıştayın daha geniş katılımlı ve herkese açık bir şekilde devam edeceğine dikkat çeken Arter sözlerine şöyle devam etti:

“Surların bazı bölümlerinin tadilat istediği kesindir. Bütün tarihi eserler, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin kontrolündedir. Dolayısıyla, daire ile istişare doğrultusunda işler yürütülmektedir. Biz orada Gazimağusa Belediyesi olarak ev sahipliği yaptık. Çalıştayın oluşmasını ve sorunların gündeme gelmesini sağladık. Bu sayede fikirlerin ve görüşlerin paylaşıldığı bir platform oluşturduk. Çalıştaya Eski Eserler ve Müzeler Dairesi yetkilileri de katıldı. Katılımcılar ile konunun aciliyetini ve bununla bağlantılı olan diğer konuları da konuştuk.”

Konunun her ne kadar gündemde tutulsa da bunun yeterli olmayacağına dikkat çeken Arter, bundan sonrası için de bu konuların daha geniş kapsamda ele alınacağı ile ilgili karara varıldığını sözlerine ekledi. Ayrıca bu konu ile ilgili Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve üniversite ile de işbirliği içinde olduklarına değinen Arter “önceliklerin neler olduğu belirlenerek ona göre bir işlem haritası oluşturulacaktır. En son olarak maliyetler araştırılacak ve bir finans kaynağı bulunarak devam edilecektir” şeklinde konuştu. sur_restorasyon_2Gazimağusa surlariçi canlandırma projesi kapsamında yıllardır sürdürülen çalışmaların olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı İsmail Arter’den aldığımız bilgiye göre Mağusa’nın tarihi surlarının korunması ve tadilatıyla ilgili katkı sağlayan sivil toplum kuruluşları ve eğitim kurumları şöyle sıralanıyor: Esnaflar Birliği, Mağusa Suriçi Derneği, Mağusa İnsiyatifi, Sivil Toplum Örgütleri, Doğu Akdeniz Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Toparlanıyoruz Hareketi, Cumhurbaşkanlığı Kültür Komitesinden yetkililer, Her Daim Dostlar Derneği, Has Kıbrıslılar ve Çocukluğumuzun Mağusalıları adlı sosyal medya grupları. Arter katkı sağlayan sosyal medya gruplarının konuyla ilgili hassasiyetlerinin olduğunu ve daha öncesinde de çalışmaları olduğunu belirterek, kendilerini aciliyet konusunda motive edenin de özellikle onlar olduğunu söyledi. ismail_arter_rop_2 Röportajımız sırasında, Arter, Belediye olarak halktan beklentilerini de dile getirdi. Genel olarak Gazimağusa halkının tarihsel ve kültürel değerler konusunda sahip olduğu hassasiyetten memnun olduklarını belirtirken, aynı hassasiyeti çevre temizliği konusunda da beklediklerini söyledi. Arter konu ile ilgili:

“Çevre temizliği çok önemlidir. Zaman zaman özellikle çöplerle ilgili şikayetler gelmektedir. Belediye ekipleri gereken temizliği yapmaktadır, fakat aynı hassasiyet halk tarafından da gösterilmeli. Örneğin, çöp konteynırlarının kapağını açıp çöpü atmak zor olmamalı. Çöpler konteynırların yanlarına bırakılıyor ve sokak hayvanları tarafından dağıtılıyor” dedi.

Arter, Belediye tarafından bu yıl acil çöp toplama ekiplerinin kurulduğunu ve ekiplerin çöp toplama güzergâhının arkasında dolaşarak gerekli kontrolleri yaptığını belirtti. Gazimağusa Belediyesi’nin Projeleri Röportajımızın sonunda, Belediye olarak projelerinden söz eden Arter, tarihi ve turistik açıdan Gazimağusa’nın diğer şehirlerden çok daha zengin olduğunu, özellikle Surlariçi’nin önemini belirtti ve sözlerine şöyle devam devam etti:

“2004 yılında başlayan Surlariçi’ni canlandırma projemiz mevcuttur. Proje kapsamında, Surlariçi’nde yayalaştırma projesi yapıldı. Fakat, kapatılan yolların yeniden trafiğe açılması ile ilgili belli kesimlerden şikayetler geldi. Mevcut durum için altyapı çalışması daha önce yapılmalı ve fikir ortaklığına varılmalıydı. Böylece, bu tür problemlerle ve fikir çatışmalarıyla karşılaşılmazdı.”

Arter, röportajımızda Belediye olarak kent mimarisi ile ilgili çalışmalarından da bahsetti. Otello Kalesi’nin yanında bulunan Otello Parkı’nın düzenlendiğini, Bandabulya içinde Mimarlık Bölümü öğrencilerine bir oda verildiğini ve öğrencilerin burada da çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Ayrıca, Buğday Cami çevresinde “Kent, Çevre ve Mimarlık” teması altında seminerler düzenlendiğini de ekledi. Bunların yanı sıra, Belediye olarak mevcut çalışmaların yanında geleceğe dönük projelerinden de bahseden Arter, Namık Kemal Meydanı’nın canlandırılması, diğer ülkelerden gelen öğrenciler için kültürel gecelerin organize edilmesi ve öğrencilerin geç saatlerde de Surlariçi’ne gelebilmeleri için Üniversite’nin ulaştırma bölümü ile iletişime geçileceğini belirtti. Son olarak tramvay projesinden bahseden Arter, proje ile ilgili:

“Uç bir proje gibi görünebilir fakat burada İstanbul Teknik Üniversitesi kuruldu. Öğrenciler gelmeye başladı. Şu an yerleşecek yer olmadığı için Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin yurtlarına yerleştiklerini biliyoruz ve bu durum üzerinde çalışıyoruz. Elbette tramvay projesinde, sadece bu amaçla değil, Gazimağusa’nın gelişip büyüyeceği öngörüsüyle ve bir üniversitenin daha kurulacağı bilgisiyle hareket edilmektedir” dedi.

Son olarak, surların etrafındaki hendeklerin temizlenerek halkın kullanımına kazandırılacağını, bisiklet, yürüyüş yollarının yapılıp aydınlatılacağını sözlerine ekledi.]]>