Şimdi yükleniyor

Deneyimli muhabir Rakoczy geleceğin gazetecileri ile DAÜ’de buluştu

Fotoğraflar: Burakcan Batuk

Polonya Basın Ajansı adına Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan haber muhabirliği yapan Agnieszka Rakoczy’nin katılımı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi’nde “Doğu Akdeniz’den Bildirmek” konulu söyleşi ve Gazetecilik Bölümü şeref-yüksek şeref sertifika töreni gerçekleştirildi. Sertifika töreninin açılış konuşmasını Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurten Kara yaptı. Kara konuşmasında, “Önümüzdeki yıl itibariyle “Yeni Medya ve Gazetecilik” adı altında müfredatımızı yenileyerek öğrencilerimizi bilgi ve becerilerini gelişen dünyaya uyumlulukları açısından en üst noktaya çıkarmayı amaç ediniyoruz” dedi.

Yurttaş gazeteciliği herkesi bir anda muhabir yapabiliyor

Öğrencileri başarılarından ötürü tebrik ettiğini dile getiren Doç. Dr. Nurten Kara’nın açılış konuşmasının ardından başarılı Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin şeref-yüksek şeref sertifika törenine geçildi. Öğrenciler törende sertifikalarını öğretim üyelerinden aldılar. Sertifika törenin ardından deneyimli gazeteci Agnieszka Rakoczy ile söyleşiye geçildi. Söyleşiye öğrencilerin yanı sıra, araştırma görevlileri ve öğretim üyeleri de katılım gösterdi. Başarılı haber muhabiri Agnieszka Rakoczy, sektöre dair deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Konuşmasına gazetecilikte doğru bilginin önemine vurgu yaparak başlayan Rakoczy, “Sosyal medyanın artan gücü bizlere çok fazla kaynak ve haber sunuyor. Yurttaş gazeteciliği herkesi bir anda muhabir yapabiliyor. Tüm bunlar düşünüldüğünde haberi hazırlarken hem zengin hem de kaotik bir bilgi ortamından kesinlikle doğru seçimler yapmalıyız” dedi.

Yanıltıcı haberlere dikkat

Sahte haber ya da spekülasyonların ayrımının içinde bulunduğumuz interaktif çağda güçleştiğinin de altını çizen Rakoczy, “Halep’te katliam var mı? Varsa ne şekilde nasıl uygulanıyor? Şu an o kentte kalan sivil halk ve “İslamcı” örgüt üyelerinin ayrımı neye göre yapılıyor? Bu konularda ne yazık ki net bir bilgi yok” diyerek gerçeğe ulaşmak için bilginin doğruluğundan emin olmak gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Gazeteci kimliğimi açıklayamıyorum

Dış haberleri o coğrafyalarda kovalarken çoğu kez gazeteci kimliğini açıklamadan çalıştığını ifade eden Rakoczy, “Birincisi, ilgili formaliteleri hazırlamak konusunda çok iyi değilim, ikincisi ise güvenlik hususunda gazeteci olmanızın bilinmesi kimi zaman sıkıntılar yaratabiliyor. Ayrıca diğer ajanslardan ve halktan sivil biri gibi davrandığınızda çok daha fazla ve rahat bilgi alabilirsiniz”, dedi.

Medyaya baskı artıyor

Medyada artan baskı nedeniyle çok sesliliğin azaldığına değinen Rakoczy, ülkesine dönüp baktığında da basın özgürlüğünde kısmen gerilemenin olduğunu ifade etti. Rakoczy sözlerine şu şekilde devam etti:  “Örneğin, 200 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen bir protesto, medyada ancak 50 bin kişi gibi bir rakamla törpülenerek yer bulabiliyor”, dedi.

Kıbrıs halkı kendi kaderini çizebilecek güçtedir

Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili de düşüncelerini ifade eden Rakoczy, Kuzeyde Cyprus Today, Güneyde de Cyprus Mail ve Sunday Mail  bünyesinde gazetecilik faaliyetleri yürüttüğünü,  barış ve çözüm için umudunun var olduğunu ifade etti. Sorunun garantörler veya süper güçlerin elinde  çözülebileceği yönünde yaratılan algının bir yanılsama olduğuna değinen Rakoczy, “Kıbrıs halkı kendi kaderini çizebilecek güçtedir” dedi.

Katılımcılardan gelen soruları da özveri ile yanıtlayan Agnieszka Rakoczy’e, söyleşi sonrası plaket ve hediyeleri takdim edildi. Söyleşi, Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin deneyimli gazeteci ile fotoğraf çekilmeleri ile son buldu.