Şimdi yükleniyor

DAÜ’de Medyaya Otopsi

Deneyimli gazeteci Burcu Karakaş, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) UNİCORN LGBTQ Kulübü tarafından düzenlenen, “LGBTİ Bireylerin Medyadaki Temsili” konulu söyleşide öğrencilerle buluştu.

DAÜ UNİCORN LGBTQ Kulübü tarafından “Konuşulmayan (unspoken)” projesi kapsamında 31 Mart 2017 Cuma günü düzenlenen “LGBTİ Bireylerin Medyadaki Temsili” konulu söyleşide deneyimli gazeteci Burcu Karakaş, medyada yer alan kadın, LGBTİ, çocuk temsilleri, cinsiyetçi dil, nefret söylemi, cinsel çağrışım ve şiddet içerikli haberler üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu.

DAÜ İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirilen organizasyonda Karakaş, medyanın cinsiyetçi ve şiddet içerikli bir dil kullandığına, bu tutumunun toplum nezdinde kalıp yargılar, nefret söylemi ve şiddet eylemleri yarattığına değindi. 90’lardan günümüze kadın ve LGBTİ hareketinin gücüyle bu alanda nispeten bir azalma olduğuna dikkat çeken Karakaş, “kadınlara, çocuklara, LGBTİ bireylere yönelik yapılan şiddet, cinayet, taciz, tecavüz, istismar haberleri, mağdura ikinci bir travma yaratmayacak şekilde ele alınmalıdır. Hassas, şiddet karşıtı ve cinsiyetçilikten arındırılmış bir dil kullanılmalıdır”, dedi.

“Hak Odaklı Haberciliği İlke Edinmeliyiz”

Ötekileştirmenin, şiddetin, cinsiyetçiliğin insanlık dışı ve kabul edilemez olduğuna vurgu yapan Karakaş, “kadın, çocuk, LGBTİ bireylerinin maruz kaldığı şiddet, tecavüz ve cinayetlerle ilgili haberleri üçüncü sayfadan çıkarıp hak odaklı bir yere oturtmak, manşete getirmek çok önemli. Ana akım bir medya kuruluşunda çalışırken yapmış olduğum 20 manşet haberin 15’i bu alandaydı”, dedi. Ayrıca şiddetin bahanesinin olamayacağına değinen Karakaş, medyanın erkek egemen bakış açısıyla, kalıp düşünce ve ön yargıları topluma pompalayan, şiddete kılıf uyduran yaftalamalar kullandığını da belirtti.

“Şiddetin Görselleştirilmesi Çok Hassas Bir Konudur”

Konuşmasında, görsel öğelerin toplum üzerinde oldukça etkili olduğuna değinen Karakaş, “şiddetin görselleştirilmesi çok hassas bir konudur. Fotoğraf kullanırken, haberin içinde bireyin maneviyatına zarar vermeyecek, cinsiyetçi, pornografik ve şiddet içerikli olmayan bir görseli tercih ederim”, dedi. Ayrıca Karakaş, bu konuda kamu yararına farkındalık yaratıyoruz kisvesi altında homofobik, şiddet ve cinsel içerikli görsellerin kullanımına karşı durulması gerektiğinin önemine de değindi.

Öğretim üyelerinin ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen organizasyon toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.