Homofobiye Karşı DAÜ’de Söyleşi
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) uzmanı Dr. Esra Ummak, Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü’nün düzenlemiş olduğu “Homofobiyle Baş Etme” konulu söyleşide Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi öğrencileri ile buluştu.
Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünün düzenlemiş olduğu etkinliğe öğrencilerin yanısıra, araştırma görevlileri ve öğretim üyeleri de katıldı. Yüksek Lisans ve doktora çalışmalarını eşcinsellere yönelik tutumlar üzerine yapan ve halen bu alanda çalışmalarına devam eden PDR Uzmanı Dr.Esra Ummak, toplumsal cinsiyetin rollendirmeleri üzerinde durarak, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsel kimlik, cinsel yönelim ve homofobiye karşı neler yapılması gerektiğine yönelik bir sunum yaptı. Söyleşide cinsel yönelimin cinsel kimlikle karıştırılmaması gerktiğine değinen Ummak, “cinsel yönelim de kişinin kendi bedeniyle ilgili özel bir isteği yoktur. Bu durum; cinsel duygu, istek ve davranışların belli bir cinsiyete çekimidir”, dedi. LGBTİ’nin hastalık olarak görülmesinin yanlış olduğuna vurgu yapan Ummak, Dünya Sağlık Örgütünün de 90’lı yıllarda bu tutumunu değiştirerek LGBTİ’yi hastalık listesinden çıkarttığını dile getirdi. Bu bağlamda eşcinselliğin sebebini anlama çabasının yersiz olduğunu, halihazırda heteroseksüelliğin sebebinin de bilinmediğine dikkatleri çekti.
“İktidar normlarının dışında kalan her yaklaşım baskı altındadır”
İktidarın kurmuş olduğu norm sisteminin dışında kalan her yaklaşımın baskı altında olduğuna değinen Ummak, ” halen yaşam hakkı konulu eylemler yapıyoruz. LGBTİ bireylerde bu baskı çok daha fazla var, ama umut da var. İnsan hakları aktivizmi her koşulda devam ettirmemiz gereken bir mücadeledir” dedi.
“Medya eşcinselleri karikatürize ediyor”
Medyanın eşcinselleri karikatürize ettiğine dikkat çeken Ummak, “…medya çok önemli bir alandır. Cinsiyetçi, ayrımcı, homofobik yaklaşım ve dilin kullanılmaması gerekir. Kullanılan dil ve karikatürize edilen eşcinsellik ile medya, ne yazık ki toplumda kalıp düşünceleri ve ön yargıları üretmektedir”, dedi. Ayrıca bu alanda KAOS GL derneğinin medya atölyelerindeki çalışmalarının örnek alınması gerektiğini de vurguladı.
Öğretmenlerin eşcinsel öğrencilerine karşı tutumları ve ebeveynlerin çocuklarına yönelik olan yaklaşımlarına da değinen Ummak,”öğretmenler ve ebeveynlerin yaklaşımları çok önemlidir. Ailesi ve çevresi tarafından homofobik yaklaşımlara maruz kalan kişilerde intihar, madde kullanımı ve okula devamsızlık artış göstermektedir”, dedi. Bu alanda öğretmenlere yönelik yapmış oldukları eğitim programlarıyla homofobik tutumlarda azalma gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.
Söyleşide ayrıca akademik çalışmaların yanı sıra, sosyal hayatta homofobiye karşı düzenlenebilecek çeşitli aktivitelerin önemine de değinilirken, Dr. Esra Ummak sözlerini şu şekilde noktaladı: “Öğrencilik yılllarımda film yaptım. Şu an akademideyim ama aynı zamanda da sokaktayım. Bu alandaki çalışmalarımız adım adım ilerliyor. Tek bir kişinin dahi homofobiye karşı düşünsel değişimi kıymetli bir kazanımdır”, dedi.
Söyleşi, Dr. Esra Ummak’ın yazmış olduğu “Homofobiyle Baş Etme / Grup Rehberliği Programı” adlı kitabının tanıtımı ile son buldu.