DAÜ Uluslararası Barış Konferansı Açılışını Yaptı
[vc_button title=”Fotoğralar: Alara Birjan” target=”_self” color=”default” href=”#”]
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi ve Barış İçin Araştırma ve İletişim Merkezi (BAİM) tarafından gerçekleştirilen “5. Uluslararası İletişim ve Medya Çalışmaları Konferansı” Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda başladı.
12 ülkeden 60’a yakın panelistin katıldığı ve 14 oturumla iki gün sürecek olan organizasyon, dünyadan çok sayıda akademisyen, gazeteci ve sivil toplum örgütünü bir araya getirdi. Öğrenciler ve yurttaşların da katılımıyla yoğun ilgi gören organizasyonun açılış konuşmasını BAİM Başkanı Doç. Dr. Metin Ersoy yaptı.
”Hayatınızın dünyada barış ve harmony mesajı olmasına izin verin”
İletişim ve medya çalışmalarının farklı alanlarından 43 araştırmanın bu konferansta ele alınacağını belirten Doç. Dr. Ersoy, “barışı düşünmek”, “barışı konuşmak” ve “barışı yetiştirmek” için bir araya geldiklerini belirtti. Doç. Dr. Ersoy, organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan DAÜ Rektörlüğü’ne, katılımlarından ötürü dünyaca ünlü ana konuşmacılar Prof. Dr. Nico Carpentier, Prof. Dr. Stuart Allan ve diğer tüm panelistlere, BAİM Yönetim Kurulu ve asistanları ile DAÜ çalışanlarına teşekkürlerini sundu. Doç. Dr. Ersoy konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Hindistan’ın siyasi ve dini lideri Gandi’nin de dediği gibi; ‘benim hayatım, benim mesajımdır.’ Lütfen hayatınızın dünyada barış ve harmony mesajı olmasına izin verin”
”Toplumsal uzlaşıda barışı hakim kılmalıyız”
Organizasyonda söz alan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam ise, günümüzde ne yazık ki barış kavramının içinin boşaltıldığını, böylesi bir atmosfer de barışı düşünmek, konuşmak ve yetiştirmenin oldukça önem arz ettiğini belirtti. Gerçekleştirilen bu konferansın akademi, medya, sivil toplum örgütleri ve yurttaşların barışın etrafında sorumluluk alarak birleşmesine katkı sunacağını düşündüğünü ifade eden Prof. Dr. Osam, akademi ve medyanın bu alandaki potansiyeline değindi. Özellikle ülkemizde barışı yetiştirmeye fazlasıyla ihtiyaç duyduğumuza dikkat çeken Prof. Dr. Osam, “toplumsal uzlaşıda barışı hakim kılmalıyız. Bu bağlamda medyanın gücü düşünüldüğünde, iletişimde barış dilini egemen söylem haline getirmek tüm paydaşların sorumluluğuyla gerçekleşebilir. BAİM aracılığıyla yürütmüş olduğumuz barış çalışmalarıyla da Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) olarak bu sorumluluğa katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi.
”Milliyetçiliğin yükselen temsili, Kıbrıs’ta iki toplumu birbirinden uzaklaştırıyor”
Ana konuşmacılardan birinci günün açılışında söz alan Upsala Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nico Carpentier ise, medyanın oldukça rekabetçi ve insanların da katılımıyla küresel bir ağ haline geldiğini, bu yapının içerisinde oluşan bir takım avantajları barış etrafında ittifak kurmak için harekete geçirmemiz gerektiğini belirtti. Kıbrıs genelinde medya içerisinde milliyetçiliğin yükselen temsilinin yer aldığını gözlemlediklerini ifade eden Prof. Dr. Carpentier, “milliyetçiliğin yükselen temsili pek tabii Kıbrıs’ta iki toplumu birbirinden uzaklaştırıyor. Ancak günümüzde iletişimsel etkileşim her ne kadar çok yönlü ve karmaşık olsa da, medya da barışın dilini hakim kılarak, toplumsal uzlaşı ve barış kültürünü benimseyen ittifakların oluşabileceğini düşünüyorum” dedi.
Organizasyon DAÜ Rektörü Prof. Dr Necdet Osam’ın ana konuşmacılar Upsala Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nico Carpentier ve Cardiff Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Stuart Allan’a hediyelerini vermesinin ardından oturumlara geçilerek devam etti. Oturumlarda, “Barış İletişimi,” “Siyasal İletişim,” “Kriz Yönetimi,” “Mülteci ve Azınlık Hakları” gibi birçok farklı konu “Barış Çalışmaları” perspektifinden tartışmaya açıldı.