Şimdi yükleniyor

Gazimağusa’nın Sembolü Karga Heykelinin Açılışı Yapıldı

Gazimağusa Belediyesi Tarafından Mağusa’nın Simgesi Karga Heykelinin Açılışı Yapıldı

Gazimağusa Belediyesi tarafından Anıt Çemberi bölgesine yerleştirilen karga heykelinin açılış töreni gerçekleştirildi. Gazimağusa’nın sembolü olan karganın bronz döküm olarak Azeri sanatçı Vahid Novruzov tarafından yapılan heykeli, 1,5 metre yükseklik ve 3,5 metre uzunluğunda tasarlandı. Açılış, KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun ve heykel sanatçısı Vahid Novruzov tarafından yapıldı. Törende keman dinletisi de Gazimağusa’yı anlatan melodiler sundu.

Sanatçı Vahid Novruzov yapmış olduğu açıklamada bir kenti kent yapan şeyin toplumsal tarihi, bunun izlerini taşıyan mimarisi ve heykelleri olduğunu belirtti. Heykelin görünürlüğüyle bir anlatım dili olduğuna değinen Novruzov, “heykel bir kültürün göstergesidir. Görünürlüğüyle bir anlatım dilidir. Toplumsal bellek, tarihi mimari ve bu şekilde çeşitli sanat eserleriyle gelecek kuşaklara aktarılır. Böylesi bir eseri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sunmuş olmaktan onur duyuyorum” dedi.

Derviş Eroğlu: Gazimağusa’nın Simgesi Karga Heykelinin Hak Ettiği Yeri Almasından Memnuniyet Duyuyorum

Gazimağusa’nın sembolü karga heykeli açılışı – Vahid Novruzov, Derviş Eroğlu, İsmail Arter

Açılışta söz alan KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, Gazimağusa’nın simgesinin hak ettiği yeri almasından memnuniyet duyduğunu belirtti. KKTC’yi uluslararası arenadan gelen sanatçılardan daha iyi dünyaya tanıtabilecek bir diplomatın olmadığını da ifadelerine ekleyen Eroğlu, Gazimağusa Belediyesi’ne, heykel sanatçısı Novruzov’a ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Mağusalılara Neden Kargacı (Gargacı) Deniliyor?

Konuya ilişkin Gündem’e açıklamalarda bulunan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, kargaların Gazimağusa kentinde çok olmasıyla bir sembol haline geldiğini belirtti ve çeşitli rivayetler içerisinde en çok bu söylentiye şahitlik ettiğini ifade etti. Bununla birlikte futbol maçlarında dahi karşı takımların sahaya karga bırakarak, ‘gargacılar geldi’ söylemine sıklıkla tanıklık ettiğini de dile getiren Bakan Ataoğlu, “Gazimağusa Belediyesi’ne bu güzel sembol eseri kente kazandırdığı için teşekkür ederim. Bu çalışmaların diğer beldelere de örnek teşkil etmesini dilerim” dedi.

Gazimağusa’nın sembolü karga heykelinin açılışı

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise, kentte kargaların çokluğu söylentisine ek olarak 2. Dünya Savaşı sırasında yaşanan kıtlıkla alakalı kargaların avlanılmasına yönelik rivayetin de yaygın görüşler arasında olduğunu belirtti. Arter, kargaların günümüzde de surlar içerisinde ve hendek de yaygın olarak görüldüklerini dile getirerek, karganın uzun yıllardan beri Gazimağusada’ki varlığıyla bir simge haline geldiğini ifade etti. Bu simgenin kendileri için bir değer olduğuna da değinen Arter, bu heykel özelinden yola çıkarak kent meydanlarının tarih ve manevi değerlerinin anlatısında sanat eserleriyle donatılmasının önemine vurgu yaptı.