Şimdi yükleniyor

Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki Sıcaklık Artışının Gaz Salınımı ve Ekonomik Maliyeti Açıklandı

Donmuş Toprak Tabakasındaki Erime Küresel Isınma ile İklim Değişikliğini Hızlandıracak, 21. yy Sonunda ise 280 Milyar Ton Karbondioksit ve 3 Milyar Ton Metan Gazı Salınımına Yol Açacak

Nature Communications Dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Kutup Bölgesi’ndeki donmuş toprak tabakasındaki erimenin arttığı, bunun küresel ısınma ve iklim değişikliğini hızlandıracağı açıklandı. Bu gelişmeye bağlı olarak 21.yy sonunda sıcaklık artışının 3 dereceyi bulacağına, bunun ise 280 milyar ton karbondioksit ile 3 milyar ton metan gazı salınımına yol açacağına dikkat çekildi. Ayrıca iklim değişikliğinin yaratacağı ek ekonomik maliyetin ise 2300 yılına kadar 70 trilyon doları bulacağı tahmini yapıldı.

Bununla birlikte 196 ülkenin imzasıyla 4 Kasım 2016’dan itibaren yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması’nın gerekleri yerine getirilmezse, küresel ısınma ve bunun neden olduğu ekonomik maliyetin ise yüzde 5 oranında artış göstereceği de belirtildi.

Araştırmada, ABD ve İngiltere’deki en gelişkin bilgisayar simülasyonları kullanılarak Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki sıcaklık artışının ne kadar gaz salınımına yol açacağı ve bunun ekonomik maliyeti ise ilk kez hesaplanmış oldu.

70 Trilyon Dolar, Dünya Genelindeki Gayrisafi Milli Gelirlerin Toplamına Eş Değer

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48029450

Ekonomik maliyetin en büyük yükünü çekecek bölgeler olarak küresel ısınmadan en fazla etkilenecek olan Hindistan ve Afrika ülkeleri işaret edilirken, 70 trilyon dolarlık ek maliyetin bugün için dünya genelindeki gayri safi milli gelirlerin toplamına eşit olduğuna dikkat çekildi.

Bununla birlikte İngiltere’deki Lancaster Üniversitesi’nden Dmitry Yumashev ise, küresel ısınmayı sınırlayacak teknoloji ve politikaların mevcut olduğunu, ancak hızlı ilerleme kaydedilmediğini vurguladı. Yumashev, tahminlerin alt seviyesindeki gelişmelerin dahi doğuracağı hasarın devasa olacağına dikkat çekti.