Gazeddapod Ekibi DAÜ’de Gerçekleştirdiği Podcast Canlı Yayınıyla, Podcast Yayıncılığı Anlattı
Gazeddakıbrıs Gazeddapod Editörü Hasan Yıkıcı ve Podcaster Çağdaş Öğüç, ilk kez Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)’de gerçekleştirdikleri podcast canlı yayınıyla, Kıbrıs’ın kuzeyinde podcast yayıncılığı üzerine söyleşti. Yıkıcı ve Öğüç, yeni medya teknolojileri ve alternatif yayıncılık alanında podcast’i mercek altına aldı
Gazeddakıbrıs Gazeddapod Editörü DAÜ Mezunu Hasan Yıkıcı ve Podcaster Çağdaş Öğüç, “Kıbrıs’ın kuzeyinde podcast yayıncılığı” konulu söyleşide DAÜ İletişim Fakültesi’nin konuğu oldu. DAÜ Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü 2018-2019 Güz Dönemi başarılı öğrencilerinin ‘Şeref ve Yüksek Şeref Sertifika Töreni’ kapsamında gerçekleştirilen söyleşide, yeni medya ve alternatif yayıncılık alanında podcast’in radyodan farkları, sansürden uzaklığı ve tematik yapısı vurgulandı. Söyleşi, Gazeddapod Editörü Yıkıcı ve Podcaster Öğüç tarafından canlı yayınlanan ilk podcast olma özelliği de taşıdı.
http://Listen to “Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Podcast Söyleşisi” on Spreaker.
Podcast Ortamlara Sızıyor
Söyleşiye, yeni medyanın sunmuş olduğu teknolojik olanaklara ve çoklu ortam özelliklerine dikkat çekerek başlayan Yıkıcı, podcast’in bu gelişimlere olumlu yanıt verecek bir alternatif yayın aracı olduğunu belirtti. Podcast’lerin genellikle trafikte dinlendiğini veya herhangi bir ortamda herhangi bir işle meşgulkende takip edilebildiğini işaret eden Yıkıcı, bu durumu “podcast ortamlara sızıyor” ifadesiyle niteledi. Bu noktada podcast’lerin kayıt altına alınarak internet üzerinde erişime açık olmasının onu radyodan ayıran önemli bir özellik olduğunu belirten Yıkıcı, podcast’lerin istenilen zaman diliminde dinlenebilme seçeneği sunduğunu belirtti.
Sansürden Uzak, Yaratıcı, Otonom Yayıncılık İmkanı
Geçmişte ana akım medyada çalışmış olduklarına dikkat çeken Yıkıcı ve Öğüç ikilisi, kurumsallaşmış ana akım medyaların ekonomi politiğinin sahiplik yapısından doğan, bazı sansür yaklaşımlarıyla karşılaştıklarını belirtti. Bu noktada Gazeddakıbrıs’ın müşterek sahiplik yapısına vurgu yapan Öğüç ise, “Gazeddapod ile oluşturduğumuz podcast’lerde alternatif bir yayın anlayışını sunuyoruz. Bu yayınlarda ana akımda yer alamayan bir çok konuyu ‘hak odaklı’ bir perspektiften işliyoruz. Bu noktada Gazeddakıbrıs olarak yayın politikamızdaki hassasiyetlerimizde; eşitlik ilkesi, ekoloji hassasiyeti, toplumsal cinsiyet eşitliği, yurttaş odaklılık, barış dilinin kullanılması ön plana çıkıyor.” dedi.
Podcast’lerin alt yapılarında kullandıkları kodun ‘rss’ olduğuna dikkat çeken Öğüç, bu kodun kırılamayan bir yapısının olduğunu ve bu noktada herhangi bir siyasi erk tarafından da sansüre uğratılamadığını ifade etti. Podcastler’in en çok üretildiği yerlerden birinin Kuzey Kore olduğunu da ifade eden Öğüç, Kuzey Kore’de özgür medya olmamasına karşın, alternatif bir mecra olarak podcast’lerin geliştiğini ve ‘rss’ kod alt yapısı nedeniyle iktidar baskısına rağmen sansürlenemediğini örnek olarak gösterdi. Ayrıca Öğüç, podcast’lerin sansürden bağımsız olma özelliği ve kolay erişilebilirliği ile otonom yayıncılık olanağı sunduğunu, bu noktada yaratıcılığı yüksek yayınların büyük ilgi gördüğünü de belirtti.
Podcast İçin Tematik Yapı ve Yayın Süresinin Kısalığı Önemli
Podcast’lerin tematik yapıda olması gerektiğini belirten Yıkıcı-Öğüç ikilisi, bu özelliğin dinler kitleye ilgi alanlarına yönelik yayın takip edebilme seçeneği sunduğunu ifade etti. Buna ek olarak yayın süreleriyle ilgili bilgiler de aktaran Yıkıcı ve Öğüç, 20dk.’nın üzerine çıkan yayınlarda ilginin düştüğünü, yeni medyanın enformasyon hızı düşünüldüğünde insanların uzun olan yayınları okumadıklarını, dinlemediklerini veya izlemediklerini belirtti. Öte yandan Yıkıcı ve Öğüç, genel yaklaşımın dışına çıkan istisnai durumların ve ilgilerin oluşabileceğini de ifade etti.
Kitle Fonlu Gazetecilik, Gelir Projesi
Podcast yayınları için kitle fonlu gazetecilik yaklaşımlarının gelir projesi olarak kullanıldığını işaret eden Yıkıcı, “Podcast yayınlarını sunabilmek için bir podcast sunucusuna yıllık ücret ödemek durumundayız. Örneğin biz, Gazeddapod’un yayınlarını sunucu olarak ‘Speaker’ üzerinde yayınlıyoruz. Yıllık 200 Dolar ödeme yapıyoruz ve bunun karşılığında toplamda 100 saatlik podcast kaydını yayınlayabilme olanağımız oluyor. Bunun yanı sıra podcast’leri oluşturma aşamasında düşük bütçeli dahi olsa bazı masraflarımız oluyor. Başlangıç olarak bir kayıt cihazı — ki bu telefonda olabilir,– müzik, jenerik ve ses üzerinde çeşitli düzenlemeler yapabileceğimiz montaj programı ve bir bilgisayar yeterli oluyor. Bu olanakları mikrofon kullanımı ve hatta profesyonel bir stüdyo oluşturma noktasına kadar genişletebilmek bütçenizin gücüne göre mümkün olabiliyor. Giderlerin yanı sıra gelir elde edebilmek için ise ‘kitle fonlu gazetecilik’ seçeneği yaygın olarak kullanılıyor. Bu yaklaşımda dinleyicileriniz ABD menşeli bir platform olan ‘Patreon’ üzerinden kredi kartı ile, podcast yayınlarınız için kendisinin belirlemiş olduğu bir miktarda aylık düzenli olarak katkı sunabiliyor. Biz de halihazırda bu ekonomik modelle yayınlarımızı finanse etmek için adım attık” şeklinde konuştu.
Düşük Bütçeyle Başlayın, Denemekten Kaçınmayın
Podcast yayıncılığı için meraklı olan öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Yıkıcı-Öğüç ikilisi, kendilerinin de düşük bir bütçe ile yayıncılığa başladıklarını, bu noktada öğrencilerin denemekten kaçınmamaları gerektiğini vurguladı. Önemli olanın yaratıcı içerik ve temalar olduğunu ifade den Yıkıcı ve Öğüç, bu noktada podcast’in sunduğu otonom özgürlük alanının yayın politikaları çerçevesinde nasıl değerlendirildiğinin önemine değindi. Gazeddapod’da yayın yapmak isteyenlerin kendilerini denemeleri için Gazeddakıbrıs’ın yayın politikaları çerçevesinde, editöryal süreçten geçerek katkı sunabileceklerini de ifadelerine ekledi.
Söyleşi, Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurten Kara tarafından, Gazeddakıbrıs Gazeddapod Editörü Hasan Yıkıcı ve Podcaster Çağdaş Öğüç’e hediyelerinin verilmesinin ardından, hatıra fotoğrafı çekilerek son buldu.
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.