Şimdi yükleniyor

Araştırmacı Gazeteci Mete Çubukçu Yeni Medya’da Ders Verecek

Uzun seneler araştırmacı gazetecilik yapan Mete Çubukçu Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü’nde Araştırmacı Gazetecilik dersini verecek.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Sedat Simâvî Vakfı, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti gibi önemli yerlerden birçok ödül almış olan Mete Çubukçu, şu an NTV’de Mete Çubukçu ile Pasaport programını sunmaktadır. Orta Doğu ve kriz bölgeleriyle ile ilgili yayınlamış olduğu kitapları bulunan Mete Çubukçu, önümüzdeki dönem Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü’nde Araştırmacı Gazetecilik dersini verecek.


Mete Çubukçu Yeni Medyayı Değerlendirdi

Yeni medya çok çeşitli katmanları içerisinde barındırıyor ve sosyal medyayı da bunun içerisine katanlar var. Profesyonel gazetecililer yeni medyanın nasıl kullanılacağıyla daha ilgili. Diğer yandan, “herkesin gazeteci olduğu” sosyal medya dönemini yaşıyoruz. Bu gazeteciler için haber toplama, haber alma ve de haber verme konusunda çok önemli imkanlar sağlıyor. Farklı görüşlerin yer aldığı bir mecra olarak karşımıza çıkıyor. Yeni medyanın bundan sonra geleneksel medya organlarını geride bırakacağı görüşleri de söz konusu.

Bir diğer görüş de daha melez bir sisteme doğru gidildiği yönünde. Özellikle yazılı medyanın televizyona veya görsel medyaya göre bu durumdan daha çok etkilendiği görülüyor. Türkiye ve Kıbrıs bağlamında bakıldığı üzere televizyon izleme oranının hala %70-80’lerde olduğu görülüyor. Tabi, bu durum yaş ortalamasıyla da ilişkili. Gençler, haber alma ve verme konusunda yeni medyayla daha içli dışlı.

Dolayısıyla, eğitim kurumlarının, iletişim fakültelerinin yeni medya alanıyla ilgili eğitimlere; hele ki melez giden eğitim döneminde, öncelik vermesi önemli. Bu alanın birçok dalı mevcut. Örneğin; bizler televizyonda birçok yeni medya materyalini alıp haberlerde kullanabiliyoruz. Siyasiler basın toplantısı yapmak yerine Twitter üzerinden mesajlarını veriyorlar. Bu gibi durumlara bakıldığından yönelim kuşaklar değiştikçe yeni medyanın her alanında artacaktır.

Avantajlarıyla ve Dezavantajlarıyla Yeni Medya

Dijital medyanın hem avantajı hem de dezavantajları var. Öncelikle, haberin ve bilginin yayılımı çok hızlandı. Televizyonda son dakika olarak verilen haberler dijital medyada çok daha önce kullanıcılara yayılmış oluyor. Dünyanın her yerinde muhabirlerimiz bulunmuyor. Ancak birçok insan dijital mecraları kullanarak görüntü, ses ve bilginin daha çabuk yayılmasına yardımcı oluyor. Türkiye’de veya dünyanın herhangi bir yerinde bir orman yangını olduğunda STK çalışanı, orman çalışanı dijital mecradan paylaşım yapabiliyor ve bizler bunları haber bültenlerinde kullanabiliyoruz.

Bu durum dezavantajları da beraberinde getiriyor. Özellikle, teyit mekanizmasının olmaması en büyük dezavantaj. Amatör veya vatandaş gazeteciliği adı altında yapılmış olan ve sosyal medya üzerinde paylaşılanlar haber olarak değil ham bilgi olarak karşımıza çıkıyor. Bu bilginin habere çevrilmesi ve teyit mekanizmalarının çalıştırılarak yayılması gerekmektedir. Ayrıca, dijital medyaya düşen ilk haberin doğru olduğu kabul ediliyor ve istatistiklere bakıldığında maalesef insanların inandıkları bu haberlerin yanlış olduğu görülüyor.

Hız önemli ama yeni mekanizmaların, özellikle medya kuruluşlarında bilgi ve görüntü anlamında teyit mekanizmalarının olması gerekmekte. Sonuç olarak, haber yazımlarının kısalması ve iletişim biçimlerinin kısalması hem avantaj hem de dezavantaj olabilmekte.

Mete Çubukçu ile Araştırmacı Gazetecilik Dersi

İletişim fakültesinde, genç bireylere ders vermek beni heyecanlandırıyor. Yeni dinamikleri, dünya görüşlerini, dünyayı nasıl algıladıklarını, siyasi görüşlerini, Türkiye’yi ve Kıbrıs’ı nasıl değerlendirdikleri konusunda görüşlerini öğrenmek çok heyecan verici.

Ayrıca, 34-35 yıllık alan deneyimimi, konvansiyonel medyanın yeni medyaya nasıl ayakuydurduğunu ve bunları kendi programlarımda nasıl kullandığımı genç arkadaşlarla paylaşmak da güzel olacak. Habercilik ve araştırmacı gazetecilikteki deneyimlerimi dijital medyanın olanaklarıyla nasıl harmanladığımı aktararak genç arkadaşların ileride daha verimli, hızlı ve doğru haberler üretmelerine katkı sağlayacağımı düşünüyorum.

34 yıllık deneyimin çoğu alanda geçti, 10 yıldır süregelen bir program yürütüyorum, Orta Doğu, Orta Asya ve kriz bölgelerinde ağırlıklı olarak araştırmacı gazeteci olarak çalıştım. Genç arkadaşların da bu deneyimden faydalanmalarını ve merak ettiklerini sorarak yeni gazetecilik biçimlerini onlara aktarabilmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.