Şimdi yükleniyor

Gazeteci Murat Gülderen’den Yeni Medya ve Gazetecilik Öğrencilerine Tavsiyeler

DAÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2004 yılı mezunu Murat Gülderen, okul sonrası iş deneyimleri hakkındaki  düşüncelerini bizimle paylaştı.

1981 İstanbul Bakırköy doğumlu olan Murat Gülderen Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünü bitirdi. 2003-2004 Kıbrıs Yerel Seçimleri’nde Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın basın danışmanlığını yapan Gülderen, daha sonra Cumhuriyet Gazetesinde göreve başladı. Orada 7 yıl ekonomi editörlüğü yaptıktan sonra Bugün Gazetesi’ne transfer olan Gülderen, 2016’da ise Posta Gazetesi’ne geçiş yaptı. 2012 yılında MÜSİAD yılın ekonomi haberi ödülüne, 2014’te de Bilişim Muhabirleri Derneğinden iki ödüle layık görüldü. Gülderen, ilgilendiği sektörel alanlarda da pek çok plaket aldı. Murat Gülderen aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve Ekonomi Gazeteciler Derneği (EGD) Yönetim Kurulu Üyesidir.

Gazetecilik mesleğinin en önemli kuralı  ‘anlamadığın şeyi asla yazma’

Okul zamanlarınızda mesleğinize yönelik ne gibi işler yaptınız? Bunların şuan ki işinize ne gibi katkıları oldu?

“İlk mesleki deneyimime okulumuzun ‘Gündem Gazetesi’nde görev alarak başladım. Derslerde öğrendiğimiz haber yazma, röportaj yapma, haber üretme ve fotoğraf çekme tekniklerini burada pratiğe döküyorduk. Üniversite ile ilgili haberler dışında sokaklara çıkıyor, kitle haberciliği de yapıyorduk.   Okulumun bitmesine bir yıl kala Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın basın ekibinde yer aldım. Bu benim ilk profesyonel deneyimim olmuştu. Burada görev yaparken okulun gazetesinde çalışmanın faydalarını gördüm. En önemlisi acemilik çekmiyor, stres yapmıyordum. Mezun olduğumdan bu yana aktif gazetecilik mesleğini icra ediyorum. Son 5 yıldır da Posta Gazetesi’ndeyim. Her çalıştığınız yerde farklı şeyler öğreniyorsunuz. Gazetelerin haber dilleri bile çok farklılaşabiliyor.”

Gazetecilik mesleğinde “bir alanda deneyimli olmak ve ondan sonra diğer bir alanda deneyim elde edilmesi gerektiği” söyleniyor. Siz hem teknoloji hem de ekonomi alanlarında yazıyorsunuz. Buna nasıl karar verdiniz?

“Gazetecilik mesleğinde uzmanlaşma kritik önem taşır. Çünkü bir işte uzun süre kafa yoran kişi, günün sonunda vatandaşa en sağlıklı bilgiyi verir. Şu an pek çok gazetede ‘teknoloji’, ‘enerji’, otomotiv, ‘sürdürülebilir yaşam’, ‘borsa’, ‘sağlık’ gibi köşeler var. Bu sayfaları yapan editörler o alanlarla ilgili akademik eğitim almasalar da sürekli o gündemleri takip ettikleri için neyin ‘yeni bilgi’ olduğunu çok iyi bilirler. Bu da onlara çok daha sade bir dille haber yazmalarını sağlar. Yani gazetecilik mesleğinin en önemli kuralı olan ‘anlamadığın şeyi asla yazma’ kriteri bu sistem sayesinde ortadan tamamen kalkmış olur.  Ben ekonomi ve teknoloji editörüyüm. Bu alanlarda çalışmaya karar vermek benim istememle oldu. Bu tamamen ilgi ve merakla ilgili bir durum.”

Z kuşağının artık internet medyası ile ilgileniyor sizce bu gazeteciliğin önünü kapatır mı yoksa daha iyi bir fırsat mı?

“Z Kuşağı internet medyası ile ilgileniyor; bu doğru ve doğal. Ama bu durum gazeteciliğin önünü kapatamaz. Gazeteciliğin önünü hiçbir şey kapatamaz. Çünkü insanlara sürekli yeni bilgi vermek zorundasınız. Bu da gündemi çok iyi takip etmekle ve buna göre içerik icat etmekle olur. Boş haberlerle dolu internet mecralarının ömrü asla uzun olmaz. Kağıt dönemi bitiyor ve her şey dijitale kayıyor olabilir bu başka bir konu. Habercilik orijinal içerikleri sağlamaktır. Dijital mecralar medyanın önünü elbette daha da fazla açar. Çünkü bu sayede istediğiniz kişilere ve görüntülere çok daha kolay ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca dünya gündemini anlık takip ediyor, Türkiye ile karşılaştırma yapabiliyorsunuz.”

Sizce bir gazeteci Türkiye’de ne gibi zorluklarla karşılaşıyor?

“Mesleğinizi titizlikle yaptığınız, kaliteli içerikler ürettiğiniz sürece önemli zorluklar yaşamazsınız. Yalanlanma ihtimali olan haberler elde delil yokken yazılmamalı. Halihazırda soruşturmadan çok fazla haber üretiliyor. Öte yandan genel ekonomik sıkıntılar nedeniyle son birkaç yıldır gazetelerin sayfa sayıları düştü. Örneğin önceleri 8-10 sayfa yapılan ekonomi sayfaları 2-3 sayfaya kadar indi. Özel haberleriniz böylelikle biraz beklemek zorunda kalıyor.  Hatta özenle hazırladığınız haberler bazen bayatlaya da biliyor.”

Yeni medya ve gazetecilik bölümü  okuyup bu mesleği yapmak isteyenler için gibi tavsiyeler verebilirsiniz? Nasıl bir yol izlemeliler ?

“Bu mesleği yapacak olanlara tavsiyelerim:

Her gün gazetelerin en azından 1’inci sayfalarını okusunlar.

  • Aynı haberi başka gazeteler nasıl ve neden öyle vermiş bunların analizini yapsınlar. (Bu onlara daha objektif haber yapmayı sağlar)
  • Okurken okul gazetesinde ya da imkanları varsa boş zamanlarında aktif gazete, internet haber siteleri ya da görsel mecralarda görev almaya çalışsınlar.
  • Çok geçmeden kendilerine bir uzmanlık alanı seçsinler. Özellikle tarım ve enerji alanlarında medyada çok boşluk var. Bu alanlarda kendilerini iyi yetiştirmiş kişiler asla boş kalmaz.
  • Ayrıca bir sürü teknoloji sitesi var fakat buralarda çalışanların çok büyük kısmı haber yazmayı bilmedikleri için yazdıkları yazılar teknik detaylarla dolu oluyor. Yani bunları okuyanların yüzde 90’ı hiçbir şey anlamıyor. Hem iyi haber yazar hem de teknik detayları halkın anlayacağı dile çevirirseniz bu alanda da ciddi fark yaratırsınız.
  • Yürürken, okurken, bir şey izlerken, yemek yerken, spor yaparken buradan nasıl bir haber çıkartılabilir diye sürekli beyin jimnastiği yapsınlar.
  • İngilizceyi asla unutmasınlar. Çünkü sık sık yabancı kaynaklardan fark yaratıcı haberler üretebilirsiniz.
  • Akıcı konuşma sorunu olanlar bu sorunu bir an önce halletsin çünkü sık sık konferanslara davet ediliyorsunuz.”