Kişilerin Huzur ve Sükûnunu Bozma Suçu
Kişilerin kasten rahatsız edildiği, özel hayatında ve sosyal hayatında huzurlu yaşamasına müdahale edilmesi hali kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun konusunu oluşturmaktadır. Bu suçu işleyenler 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaktadır.
Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu; ısrarla telefon edilmesi, ısrarla gürültü yapılması ve ısrarla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunması şeklinde işlenebilir.
Israrla Telefon Edilmesi
Bir kişiye istemediği halde telefon etmek o kişinin özel hayatına zorla müdahale etmek anlamına gelmektedir. Kişiyi en az 2 defa aramak ya da mesaj atmak bu suçun oluşması için yeterlidir.
Israrla Gürültü Yapmak
Burada kastedilen gürültünün niteliği önemli değildir. Herhangi bir eserden gelen anlamlı bir müzik olabileceği gibi anlamsız çıkarılan bir ses de gürültü olarak değerlendirilecektir. Suçun ısrarla telefon edilmesi şeklinde ortaya çıkmasından farklı olarak gürültünün kesintisiz, uzun süreli ve 1 defa bile yapılması yeterli olacaktır.
Israrla Hukuka Aykırı Davranışta Bulunmak
Kapı zilinin belli aralıklarla çalınması, arabayla birkaç kez kişinin yanından geçmek, ard arda e-mail göndermek örnek olarak gösterilebilir. Bu suçun işlenebilmesi için icra edilen hareketin başka bir suç teşkil etmemesi gerekir.
Kişilerin Huzur ve Sükunu Suçunun Cezası ve Seçenek Yaptırımlar
Bu suçu işleyenler 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilir. Hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir. Suçu işleyen kişinin adli sabıkasının uygun olması ve gerekli diğer şartların varlığı halinde hükmün açıklanması beş yıl süreyle geriye bırakılabilir.
Bu suç şikayete bağlı olup suçun mağdurunun fiilin işlendiği tarihten itibaren altı ay içinde şikayetçi olması gerekir. Taraflar isterlerse belirli bir edim karşılığında uzlaşma yoluna da gidebilir.
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.