DAÜ İletişim Fakültesi öğrencilerinden anlamlı sergi
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Temel ve İleri Düzey Fotoğrafçılık Eğitmeni Mert Yusuf Özlük ile öğrencileri, SOS Çocuk Köyü Derneği yararına Fotoğraf Sergisi düzenledi. DAÜ İletişim Fakültesi Sergi Alanı’nda 23 Mayıs 2017 tarihinde, saat 11:30’da, SOS Çocuk Köyü Derneği yararına ve Fotoğraf Sanatçısı Prof. Dr. Sabit Kalfagil anısına düzenlenen serginin açılış konuşmasını, DAÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Agah Gümüş yaptı. Doç. Dr. Gümüş konuşmasında, SOS yararına yapılan bu anlamlı sergiden ötürü öğrencilere ve eğitmenleri Mert Yusuf Özlük’e teşekkür etti.
90 öğrencinin Temel ve İleri Seviye Fotoğrafçılık dersleri vize ve final projeleri kapsamında çekmiş olduğu, 2000 fotoğraftan seçilen 75 kare ile bu sergiyi gerçekleştirdiklerini belirten Özlük ise, “Öğrencilerime göstermiş oldukları özverili çalışma ve emek için teşekkür ederim. Fotoğraf sergimizde beğenilerinize sunulan eserleri SOS Çocuk Köyü Derneği yararına satışa sunuyoruz. Bu serginin benim için özel bir anlamı daha var. Benim de üzerimde emeği olan ve bu ay aramızdan ebediyete uğurladığımız Fotoğraf Sanatçısı Prof. Dr. Sabit Kalfagil’i sevgi ve saygılarımla anıyorum. Sizlerin huzurunda O’nun anısına bu sergiyi düzenlemiş bulunuyoruz”, dedi.
“Fotoğrafın değeri onu kalıcı kılacak anlamda saklıdır”
Geçen yıl gelirini Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’na bağışladıkları sergilerinin bir diğerini bu kez SOS Çocuk Köyü Derneği yararına düzenlediklerinin altını çizen Özlük, “Fotoğrafın değeri, onu kalıcı kılacak anlamında saklıdır. Sanatın veya hayatın herhangi bir alanında yapmış olduğumuz işlerin sosyal sorumluluk projeleriyle birleşimi, anlamı oluşturacak olan katmandır. Bu bir sosyal sorumluluk ruhu. Üniversite öğrencilerinin eğitim sürecinde bu bilinci benimsemelerini arzu ediyor ve bu yönde emek veriyorum”, dedi.
“Fotoğrafın öyküsü, kadrajın çok daha ötesinde bir bütünlük içerir”
Fotoğrafın öyküsünün kadrajın çok daha ötesinde bir bütünlük içerdiğine de değinen Özlük, “bu öykü; fotoğrafın çekiminden, varacağı noktaya kadar geçen süreç ve duvara asıldığında bünyesinde biriktirdiği aura’dır. Bugün için sergilemiş olduğumuz fotoğraflarımızın aura’sı, SOS Çocuk Köyü Derneği yararına düzenlemiş olduğumuz sergi ve tüm bu süreçte öğrencilerimizle birlikte edinmiş olduğumuz yaşanmışlıklardır”, dedi. Ayrıca öğrencilerine profesyonel yaşama geçtiklerinde, ortaya çıkardıkları ürünlerin temeline “sevgiyi” koymalarını temenni eden Özlük, sevgi ve saygı ile harmanlanan emeğin güzel sonuçlara ve başarılara gebe olduğunu belirtti.
SOS Çocuk Köyü yararına düzenlenen “Fotoğraf Sergisi”, 25 Mayıs 2017, saat 17:00’ye kadar sanat severlerin beğenisine sunulurken, organizasyonun 2. ayağı ise 29 Mayıs 2017 tarihinde, saat 10:00’da, Girne’de gerçekleştiriliyor. Girne Gençlik ve Eğitim Merkezi (GİGEM) binasında 2 Haziran 2017, saat 16:00’ya kadar devam edecek olan sergide, SOS Çocuk Köyü Derneği yararına fotoğraflar satışa sunulacak.
SOS Çocuk Köyü Derneği
SOS Çocuk Köyü, dünya çapında Uluslararası SOS Çocuk Köyleri şemsiyesi altında yer almaktadır. SOS Çocuk Köyleri dünyanın en büyük, bağımsız, kar amacı gütmeyen sosyal gelişim organizasyonlarından biri olarak, 134 ülkede çocuklara aile odaklı bakım veren, çocuk hakları savunuculuğu yapan ve özellikle aile temelli bakımı kaybetmiş çocuklara aile kuran bir sivil toplum gelişim organizasyonudur. Dünyada 73 binden fazla çocuk ve genç, 491 SOS Çocuk Köyünde ve SOS Gençlik Evinde yaşamaktadır. Bunun yanında, SOS Aile Güçlendirme Projeleri, okul öncesi eğitim, mesleki eğitim merkezleri, okullar ve hastaneler ile 1 milyon çocuğa ve ailelerine sosyal destek, malzeme, psikolojik destek, sağlık hizmetleri sağlamaktadır. SOS Çocuk Köyleri kriz ve felaket anlarında ailelere ve çocuklara acil kurtarma programlarıyla da yardım ulaştırmaktadır.
Prof. Dr. Sabit Kalfagil
Fotoğrafla 1960’ta hobi düzeyinde ilgilenmeye başlayan Kalfagil, başlangıçta mimarlık ve arkeoloji eserlerinin belgelenmesi biçiminde süren çalışmalarını Anadolu insanı, doğası ve kültürüne tanıklık etme misyonuna dönüştürdü. 1981 FIAP Uluslararası Yarışması’nda ikincilik, 1983 Devlet Fotoğraf Yarışması’nda birincilik, 1988 D.D.Y. Fotoğraf Yarışması’nda birincilik, 1989 İslam Konferansı Teşkilatı Uluslararası Yarışması’nda birincilik ödülleri aldı. Yurt içi ve yurt dışında birçok sergiye katıldı. 1972 ve 1988’de iki kişisel sergi açarken, birçok fotoğrafı Turizm Bakanlığı yayınlarında ve Türkiye afişlerinde yer aldı. Ulusal ve uluslararası sempozyum ve konferanslara katılıp, birçok yarışmada jüri üyeliği yaptı. 1981’de “Fotoğraf Sanatında Kompozisyon” adlı kitap ve 1988’de “Fatih Anıtları” adlı albümü yayınladı. 1989’a kadar yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmalarda bulunurken, 1989’da doçent oldu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümünde Belgesel Fotoğraf Sanat Dalı Başkanı olarak görev yaptı. 1993’de TRT için Kamil Fırat ile “Işığın Peşinde Anadolu” adlı 9 bölümlük bir belgesel hazırladı. 1998’de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümüne profesör olarak atandı. Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği ile İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneğinin onur üyesi olan Kalfagil, ayrıca 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”‘ne de layık görüldü.