DAÜ Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Şeref-Yüksek Şeref Sertifika Töreninin Konuğu Pınar Dağlı Oldu
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü 2017-2018 akademik yılı güz döneminde şeref ve yüksek şeref belgesi almaya hak kazanan başarılı öğrencileri sertifika töreniyle onurlandırıldı. Organizasyon kapsamında DAÜ’ye konuk olan Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Pınar Dağ ise, uzmanlaştığı “Veri Gazeteciliği” üzerine atölye çalışması gerçekleştirdi.
Öğrencilerin yanı sıra, öğretim üyeleri ve öğretim görevlilerinin de katıldığı organizasyonun açılış konuşmasını Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurten Kara yaptı. Kara konuşmasında, ödül alan öğrencileri başarılarından dolayı kutlarken, bu başarılarını ‘Veri Gazeteciliği Atölye Çalışması’ ile taçladırmak istediklerini belirtti. Atölye çalışması kapsamında konuk Pınar Dağ’ı DAÜ’de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Kara, katılımcılara teşekkürlerini iletti.
Öğrencilere, şeref ve yüksek şeref sertifikalarıın öğretim üyeleri tarafından verilmesinin ardından, toplu fotoğraf çekilerek, iki gün sürecek olan “Veri Gazeteciliği Atölye Çalışması”na geçildi.
Konuk Pınar Dağ, uzmanı olduğu veri gazeteciliği üzerine yapmış olduğu sunumla birlikte katlımcılarla uygulamalar yaparak bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Pınar Dağ’ın söylemlerinden öne çıkanlar ise şöyleydi:
“Dataları Nasıl Anlamlı Birer Veri Haline Getirebiliyoruz?”
Haberi olabildiğince en iyi şekilde anlatmanın ve farklı olanı bulmanın önemine değinen Dağ, veri gazeteciliğinin “olanı değil, olmayanı bulmak” olduğuna dikkat çekti.
Dataları nasıl anlamlı birer veri haline getirebileceklerinin temel soru olduğunu da dile getiren Dağ, “kaynak nerededir, data nerededir, bunlara ulaşmak için kullanılan metotlar nelerdir? Bu üç sorunun yanıtı veri gazeteciliğinin alfabesidir” dedi. Bu kapsamda dataları tararken güven duyulacak resmi kurumların internet siteleri verilerinin ve diğer verilerin de doğrulanabilir olmasının oldukça önemli olduğunu belirtti.
Ayrıca Dağ, ham gelen verinin analiz edilmesinin, doğrulanmasının, haber için anlamlı birer veri haline getirilmesinin ve bunun görsel açıdan da sunumlaştırılmasının veri gazeteciliğinin temel bileşenleri olduğunu ifade etti.
“Sosyal Medya Aynı Zamanda Harkulade Bir Arama Motorudur”
Facebook ya da twitter’ın google haricinde veri taraması alanında önemli bir yeri olduğunu belirten Dağ, dataların yalnızca resmi kurumların internet sitelerinde olmadığını, istatistiki verilere dönüşebilecek kadar sosyal medya paylaşımlarının da var olduğuna dikkat çekti. Bu paylaşımlardan elde edilecek enformasyonlar üzerinde çeşitli analizler yapılarak, farklı haber niteliği taşıyan konuların ele alınabileceğine değinen Dağ, “sosyal medya aynı zamanda harkulade bir arama motorudur. Bu alanda da neyi nasıl arayabileceğimizi bilmek ve elde edilen dataların anlamlı birer veri haline dönüşmesinde bizlere yardımcı olacak araçları kullanabilmek veri gazeteciliğinin esaslarındandır” dedi.
Organizasyon, gruplar halinde veri gazeteciliği üzerine örnek projeler yapılarak son buldu.
[gallery td_select_gallery_slide="slide" ids="5041,5039,5040,5042,5038,5043"]]]>