Şimdi yükleniyor

Şu Stajı da Aradan Çıkarayım?

Geçtiğimiz günlerde fakültemizi ziyaret eden CNN Türk Program Yönetmeni Halil İbrahim Özkan, önemli konulara değindiği seminerinde öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimizle buluştu. Seminerde stajyerlikten CNN Türk’ün değişen yayın politikasına kadar bir çok konuya dikkat çeken Özkan’ın konuşmasında dikkatimi çeken en önemli konu, öğrencilerin staj dönemlerinde dikkat etmeleri gereken unsurlardı. Özkan’ın anlattıklarından anladığımız, stajda en önemli nokta, öğrencinin yeteneklerini ön plana çıkarması için girişken olması ve her işi yapabileceğini verilen görevlere talip olarak kanıtlamasıydı. Bu konuda bazen “ukala” olmak gerekebileceğinin altını çizen Özkan kendi çalışma hayatının ilk yıllarında yaşadığı deneyimlerin bunun kanıtı olduğunu da gözler önüne serdi. Her ne kadar “ukala” davranışlar toplum tarafından hoş görülmese de, çalışma hayatında kimi zaman bu tavrın siz öğrencilerimizin yeteneklerini ön plana çıkarmaları için fırsatlar doğurabileceğini görebilirsiniz. Sonuç olarak, deneyimleyebileceğiniz bir göreve talip olmadan ne kadar başarılı olabileceğinizi bilemezsiniz, ancak bu işi yapacağınıza olan inancınız sizi mutlaka diğer stajyerlerden bir adım öteye taşıyacaktır.

Yeriniz çoktan kapılmış olabilir

Kıbrıs’ta, Türkiye’de ya da başka bir ülkede karşılaşacağınız en şaşırtıcı durum sektörde çalışanların genellikle farklı bölümlerden TV kanallarına, gazetelere, dergilere ya da ajanslara bir yerden başladığı ve siz okulunuzu bitirene kadar deneyim sahibi olduklarıdır. Dolayısıyla şu andan itibaren yapmanız gereken ilk şey mezun olmadan önce sektörde deneyim sahibi olmaya başlamaktır. Bunun da en kısa yolu stajdan geçiyor. Yani staj dönemini sadece staj formunu imzalatıp onaylattığınız bir dönem olarak görmeyip, yeteneklerinizi keşfedebileceğiniz bir süreç olarak görmelisiniz.

Gönüllü ve hevesli olduğunuzu gösterin

Hangi TV kanalına ya da gazeteye giderseniz gidin unutmamanız gereken şey bu işe karşı ne kadar gönüllü olduğunuzu göstermektir. Dizi setlerinde, film setlerinde, reklam çekimlerinde ve daha bir çok alanda deneyim sahibi olabilirsiniz. Ancak tüm bunlardan önce üniversite kampüsümüzün sınırları içindeki imkanları değerlendirmelisiniz. DAÜ TV, Gündem Gazetesi, Radyo DAÜ, Genesis IMC Ajansı gibi birimlerde öğrenci asistan olarak ya da gönüllü çalışan olarak mutlaka bulunmalısınız. Haber yazımı, fotoğraf-video çekimi, tasarım, kurgu gibi konularda kendinizi geliştirebilmeniz için bulunmaz bir fırsattır bu birimler. Üniversiteden mezun olduğunuzda elinizde diplomanın yanında bu birimlerde ürettiğiniz görsel-işitsel içeriklerin nitelik ve nicelik olarak kalitesi çok önemlidir. Yanınıza onları da alıp gitmelisiniz ki sizden bu konuda ne kadar deneyimli olduğunuz sorulduğunda vereceğiniz cevap net olsun. Aksi takdirde diplomanın tek başına çok işlevsel olmadığını göreceksiniz.

Hareket zamanı, atak olun!

Çok geç olmadan kendinize bir hedef belirleyerek bu birimlerden en az birinde kendinize bir yer edinin. Özellikle gazetemiz Gündem’in kapıları ardına kadar açık sizlere. Zaman hareket zamanı, durmayın…