Şimdi yükleniyor

Arjantin’de Kadın Mücadelesi; Kürtaj Yasallaştı

Arjantin’de bir süredir kürtaj hakkı için mücadele eden kadınların çabası sonuç verdi. Arjantin Senatosu, kürtajı yasallaştırdı.

Arjantin Senatosu tarihi yasa değişikliğini yaparak Güney Amerika’da kürtaja izin veren üçüncü ülke oldu. Güney Amerika’da kürtajın yasal olduğu diğer ülkeler ise Uruguay, Küba ve Guyana.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, seçim vaatleri arasında bulunan ülkede kürtajın yasal hale getirilmesini içeren yasayı 17 Kasım’da Kongreye sunmuştu. Senatoda 38 oy geçerli, 29 oy yasaya karşıt çıktı.

Kürtaj Yasasının Kapsamı

Daha öncesinde, tecavüz sonrası veya annenin hayatı tehlikeye atılması sonucunda hamileliğin sonlandırılmasına izin veriliyordu. Şimdi ise yasa, 14. haftaya kadar isteğe göre hamileliğin sonlandırılması ve tedavinin devlet tarafından karşılanmasını sağlıyor.

Kadınların Günler Süren Eylemleri

Kongre binası önünde yasa karşıtları ve tarafları gösteriler düzenledi. Kürtajın yasal hale gelmesini isteyen taraflar yeşil bezler taşıdı. Karşıt tarafları oluşturan sağ görüşlü veya din grupları ise açık mavi bezlerle karşılık verdi.

Türkiye’de kürtaj hakkı ne durumda?

1983 yılında yürürlüğe giren 2827 sayılı Nüfus Planlaması Yasası, kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırdı. Türkiye’de hamileliğin 10. haftasına kadar kürtaj yasal. Ancak “suç sonucu meydana gelen gebeliklerde” 20 haftaya kadar kürtaja kadar izin veriliyor. Ancak, hükümet yetkililerin yaptığı kürtaj karşıtı açıklamaları nedeniyle, “kürtaj yasak” algısı yaratılmış durumda.

Anayasa Mahkemesi, çocuk yaşında cinsel istismar edilen kadının kürtaj talebinin engellenmesi davasında “kişinin maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine” Eylül 2020’de karar vermişti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri gebeliğe bağlı ölümlerin yüzde 13’e varan oranda güvenli olmayan koşullarda gerçekleştirilen kürtaj sebebiyle yaşandığına işaret ediyor.