Şimdi yükleniyor

Barış İçin İletişim Ve Araştırma Merkezi Yeni Yönetimi Belli Oldu

BAİM’in seçilen üç yıllık yönetim dönemi içinde bu yıl başkanı Hanife Aliefendioğlu oldu.

BAİM, Kıbrıs’ta ve dünyadaki barış inisiyatiflerinin birikmiş tecrübesi ve bilgeliğinin yanı sıra barış çalışmaları, çatışma çözümü, kültürel araştırmalar, iletişim çalışmaları, medya çalışmalarında tarihi bir araştırma ve bilimsel birikimden yararlanmakta ve katkıda bulunmaktadır. İletişimin, üzerinde ve her gün mücadele edilen temel ve temel bir insan hakkı olduğu anlayışından başlayarak, BAİM, marjinalleştirilmiş ve tanınmayan iletişim biçimleri ile elektronik, basılı ve yeni ortaya çıkan kullanımları da dahil olmak üzere tüm iletişim biçimleriyle ilgilenir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hanife Aliefendioğlu BAİM ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Yeni yönetimde bu yıl kimler yer alıyor? Yeni planlarınız var mı?

“Yeni yönetim kurulu olarak bir önceki dönemden bazı üyelerle birlikte yola devam ediyoruz.  Kurul Prof. Dr. Hanife Aliefendioğlu, Doç. Dr. Aysu Arsoy, Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Öztürk Türksoy, Yrd. Doç.  Dr. Ülfet Kutoğlu-Kuruç, Yrd. Doç. Dr. Yetin Arslan, Dr. Engin Aluç ve Dr.  Vasvi Çiftçioğlu tarafından oluşuyor.  Önceki dönemlerden farklı olarak, bu yıl başkan seçimleri sırasında bir değişikliğe gidildi.  Dönemsel başkanlık kararı alan merkezin üç yıllık dönemi içinde her yıl bir üyesi başkanlık yapacak. Bunlar sırasıyla Prof. Dr. Hanife Aliefendioğlu (2021), Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Türksoy (2022) ve Dr. Vasvi Çiftçioğlu (2023) oldu. ”

Barış için İletişim ve Araştırma Merkezi 2006 yılından bu yana aktif. O zamanki Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Sevda Alankuş’un girişimleriyle kurulmuştur. Yapmış olduğu ilk etkinliklerden biri çatışma bölgeleri başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden barış gazeteciliği yapan gazetecileri ve bu konuda araştırma ve yayın yapan barış çalışmaları alanının ünlü isimlerini bir araya getirmek ve Lefkoşa Ara Bölge’de bir konferans düzenlemek olmuştu.  Bu geleneği sonraki dekanlarımız ve merkez yönetimleri de sürdürdü.

Önümüzdeki dönemlerde hangi konulara ağırlık vermeyi düşünüyorsunuz?

“Yeni yönetim kurulu her hafta toplanıyor ve yakın gelecekteki çalışmaları değerlendirip planlıyor. Önümüzdeki dönemlerde konferans, seminer, atölye çalışmaları, film gösterimleri gibi etkinliklerimiz devam edecek. ”

Konferanslarınız çevrimiçi olarak devam edecek mi?

“Evet pandemi koşullarında çevrimiçi olarak düzenlenecek olan ve uluslararası konferans yine disiplinler arası bir alan olan barış çalışmaları, barış iletişimi ve barış gazeteciliği konularını içerecek bir uluslararası konferansın hazırlıklarına başladık. Gelecek Kasım ayı içinde gerçekleştirmeyi planladığımız konferans için hazırlıklarımız sürüyor. ”

Daha önceki işlerinizde genel olarak neler yaptığınızı kısaca anlatabilir misiniz?

“Merkezimiz bugüne dek dört büyük uluslararası konferans düzenledi. Dünyanın dört bir yanından yüzlerce akademisyen, araştırmacı ve aktivisti ağırladı. 2007 yılında düzenlenen ilk konferans “Barış İçinde İletişim, İletişim içinde Barış” başlığını taşıyordu. 2012 tarihli konferansın teması ise “Barış ve Çatışmayı yeniden yapmak ve bozmak”tı. 2014 tarihli konferans ise “Barış istiyorsan adaleti gözet” başlığıyla duyuruldu. 2019 yılındaki konferans ise “Barışı Düşün, Konuş ve Geliştir” başlığıyla konuklarını ağırlamıştı. Her konferansın sonunda bir tebliğ kitabı da basılarak konferansta sunulan tebliğlerden bir seçki okuyucularla buluşturuldu.

Bunlara ek olarak merkez; insan hakları, barış gazeteciliği ve çevre hakları konusunda bir dizi atölye çalışması, kitap tanıtımı ve seminer düzenledi.  Bu çalışmaları sürdüreceğiz.  Çok yakında iki etkinliğimizi duyuracağız. ”

Baim’in kısaca amaçları nelerdir?

  1. Bölgedeki topluluklar arasında ve içinde barışı teşvik etmede medyanın rolüne odaklanacak araştırma ve projeleri başlatma ve sunma.
  2. Barış gazeteciliği ve hedeflerine ilişkin farkındalığı artırmak için akademisyenleri, medya profesyonellerini, topluluk aktivistlerini, politika yapıcıları, politikacıları ve iletişim öğrencilerini panel tartışmaları, ortak araştırmalar, konferanslar, atölyeler ve eğitimler aracılığıyla bir araya getiren bir ortam sağlama.
  3. Barış gazeteciliği teorisi ve uygulamalarına uygun olarak mevcut gazetecilik kurslarının revizyonu yoluyla barış gazeteciliği kursları ve programları geliştirerek gazetecilikte barış odaklı eğitimi teşvik etme.
  4. Barış iletişim programları içeren ve / veya barış iletişim merkezleri olan diğer üniversitelerden öğrenciler ve akademisyenler için değişim programları yapma.
  5. Kuzey ve Güney Kıbrıs, bölge ve Avrupa’daki medya endüstrileri, kurumları ve derneklerinin yanı sıra üniversiteler, kolejler, araştırma merkezleri, uyuşmazlık çözümü ve uzlaşma grupları ile işbirliği yapma.
  6. Kıbrıs genelinde medyayı barış iletişimi perspektiflerinden izleme.
  7. Barış iletişimine adanmış çevrimiçi bir akademik dergi içerecek bir web sitesi kurma.
  8. Medya çalışanları ve iletişim mezunları için Barış İletişimi alanında bir yüksek lisans programı oluşturma.
  9. Barış iletişimi eğitimleri için hem lisans hem de lisansüstü dersler için materyal geliştirin ve bu alandaki yayınları teşvik etme.
  10. Barışa yönelik medya prodüksiyonlarını teşvik etmek için medya ile işbirliği yapma.