Şimdi yükleniyor

Lefkoşa’da 1 Mayıs “Ultra Zenginler de Bedel Ödesin”

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bu yıl salgın tedbirleri ile gerçekleştirildi. Baraka Kültür Merkezi ve Bağımsızlık Yolu, Lefkoşa Göçmenköy parkında yürüyüş düzenledi.

Baraka Kültür Merkezi ve Bağımsızlık Yolu’nun düzenlediği 1 Mayıs yürüyüş ve etkinliği  “Ultra Zenginler de Bedel Ödesin” çağrısı ile gerçekleştirildi.

Cumartesi günü saat 17.00’da Hastane çemberinden toplanan eylemciler Göçmenköy Parkı’na yürüyüş düzenledi. Etkinlikte eylemciler, servet vergisi, asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenmesi ve sendikasız çalıştırılmanın yasaklanması gibi birçok konu hakkında taleplerini dile getirdiler.

Bağımsızlık Yolu ve Baraka Kültür Merkezi’nin Tam Metni

Emekçilerin her geçen gün artan ekonomik krizin etkileri altında ezildiği, hükümetlerin pandemi nedeni ile emekçilerin uğradığı mağduriyetleri görmezden geldiği bu dönemde 1 Mayıs’ta alanlarda olmak daha da zaruri bir hal almıştır. Özel sektör emekçisi işsizliğe mahkum edilir, işsizlik parası dahi azaltılırken, esnaf her geçen gün kepenk kapatırken, hükümet emekçiye para yok demekte, ekonomiyi kurtarma adı altında ise ultra zenginleri her geçen gün teşviklere ve ödemelere boğmaktadır.

İşte tam da bu koşullarda 1 Mayıs İşçi Sınıfı’nın Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’nde sesimizi yükseltmemiz daha da bir zaruri duruma gelmiştir. Çare yok diyenlere karşı ultra zenginler de bedel ödesin demek için, toplumun en zengin kesimlerine servet vergisi uygulanmasını talep etmek için, asgari ücretin hükümetin ve sermayenin insafına kalan bir sefalet ücreti olmaktan çıkarılarak kamuda en düşük maaşa endeklenmesi için, çzel sektör emekçisinin kendi haklarını savunmasını sağlayacak 10 ve üzeri emekçi çalıştıran işverenlerin emekçileri sendikasız çalıştırılmasının yasaklanması için

1 Mayıs’ta sokaklarda yerimizi aldık.

Yürüyüşün ardından Göçmenköy Parkı’nda düzenlenen etkinlikte şiirler okunup Sol Anahtarı konseri gerçekleştirildi.

Resmi olarak kutlanan ilk 1 Mayıs…

Osmanlı’da 1 Mayıs ilk kez 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçileri tarafından kutlandı. İstanbul’daki ilk kutlama ise 1912 yılında yapıldı. Osmanlı’nın ardından 1922’de Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkisi çerçevesinde 1 Mayıs Ankara’da İşçi Bayramı olarak kutlandı. Resmi olarak kutlanması ise ilk kez 1 Mayıs 1923’te oldu. Taksim Meydanı’nda 1977’de düzenlenen 1 Mayıs programı, üzücü olaylara sahne oldu. Mitingde, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşması sırasında açılan ateşle 37 kişi yaşamını yitirirken, yüzlerce kişi yaralandı. Bu olay da gerekçe gösterilerek 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlamalar yasaklandı. Yıllar sonra 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tekrar resmi tatil ilan edildi.