Ev Sahibinin Kira Döneminde Kira Artışı Talebi
Büyük şehirlerde ev kiralarının üst seviyelerde artış göstermesi bazı ev sahiplerini harekete geçirdi. Mevcut kiracılarına kira zammı yapmak isteyen ev sahipleri kiracılarla anlaşmazlık yaşamaya başladı. Yasaya göre kira dönemi içerisinde ev sahiplerinin kira zammı yapabilmesi mümkün değil.
Ev Sahibinin “Ya Öde ya Çık” Şeklindeki Beyanları
Kira ilişkileri Türk Borçlar Kanunu hükümleri çerçevesinde değerlendirilmektedir. Kiracı ve kiralayan her kira dönemi başında yeni dönem kira bedelini karşılıklı kararlaştırmaktadırlar. Kira sözleşmesinde belirlenen bir oran olması durumunda bu oran üzerinden aksi halde TÜFE üzerinden kira artışı yapılmaktadır. Bu durumun haricinde yaşanan enflasyon artışı nedeniyle kira dönemi içindeyken kiracıdan kira artışı yapmasını istemek hukuken mümkün değildir. Kira artışına olumlu cevap vermeyen kiracıların bu nedenle evden çıkmalarını talep etmek de hukuken mümkün değildir. “Ya öde ya çık” diyen ev sahipleri Türk Ceza Kanunu uyarınca tehdit suçunu da işlemiş oluyorlar.
Kira Bedelinin Belirlenmesi
Her kira dönemi başlangıcında kiracı ve ev sahibi ödenecek kira bedeli ile ilgili görüşme sağlarlar. Taraflar arasında akdedilen kira sözleşmesinde kira artış oranı belirlenmişse bu oran üzerinden , belirlenmemişse TÜFE oranına göre kira artışı yapılacaktır. Kira dönemi içerisinde kira bedeline zam yapılması ise bu nedenle mümkün değildir.
Talebinde haklı olduğunu düşünen ev sahipleri, değişen hal ve koşulları ispatlamak şartıyla kira bedelinin uyarlanmasını mahkemelerden isteyebilirler.
Ev Sahibinin Tahliye Nedenleri
Ev sahibinin kiracıyı evden tahliye edebilmesi için haklı nedenlere ihtiyacı vardır. Bu haklı nedenlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kullanılamayacak durumda olan ya da hasar görmüş binaların yeniden inşaa ve imar gereksinimi sebebi ile ev sahibi kiracının tahliyesini isteyebilir.
- Kira borcunu yerine getirmeyen kiracıya gönderilecek iki haklı ihtarnameyle çabası çaresiz kalan ev sahibi kiracının tahliyesini isteyebilir.
- Kiracının tahliye taahhüdü vermiş olmasına rağmen taahhüt ettiği tarihte evi tahliye etmemesi halinde ev sahibi kiracının tahliyesini isteyebilir.
- Kiralanan evin başkalarına devri söz konusu olursa ev sahibi kiracının tahliyesini isteyebilir.
- Bina kurallarına uymamak, komşulara saygısızlık gibi nedenlerle de ev sahibi kiracının tahliyesini isteyebilir.
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.