Şimdi yükleniyor

10. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Kongresi Açılışını Yaptı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ-KAM) Önderliğinde 10. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Kongresi Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda açılışını yaptı. DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam yaptığı açılış konuşmasında DAÜ’nün başarılarını özetleyerek, medyada olumlu haberlerin yeterince yer bulmamasını ise eleştirdi

DAÜ ev sahipliği ve DAÜ-KAM önderliğinde, ‘Kıbrıs’ genel teması ile gerçekleştirilen “10. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Kongresi” Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda açılışını yaptı. Kongrede açılış konuşmaları DAÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Naciye Doratlı, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay tarafından yapıldı. Ayrıca organizasyonda yer alan 2 ana konuşmacı ise; CTP Milletvekili-AB’ye Uyum Komitesi Başkanı-AKPA Üyesi Armağan Candan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrede DAÜ Rektör Yrd. Naciye Doratlı yapmış olduğu konuşmasında, Kıbrıs’ın stratejik konumuna, politik arenadaki önemine, zengin doğası ve kültürüne değindi. Bu kapsamda Kıbrıs adasında yapılan akademik araştırmaların önemine değinen Doratlı, yapılan araştırmaları teşvik etmek, akademik ortamda tartışmak ve kalıcı kılmak için kaliteli yayımlar yapmak amacıyla kurulmuş olan DAÜ-KAM’ın, 2 yılda bir gerçekleştirdiği Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Kongresinin onuncusunu gerçekleştirmiş olmaktan gurur duyduklarını ifade etti.

DAÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Naciye Doratlı

Prof. Dr. Doratlı, kongrenin yanı sıra “İz Bırakmış Kıbrıs’lı Türkler Sempozyumu,” DAÜ Mimarlık Fakültesiyle gerçekleştirilen “18 Nisan Dünya Kültür Mirası Etkinlikleri,”  “Görsel Sanatlar Arşivi Projesi içerisinde geçekleştirilen sergiler” ve DAÜ süreli yayını olan “Kıbrıs Araştırmaları Dergisi” gibi bir çok faaliyeti de DAÜ-KAM bünyesinde hayata geçirdiklerini vurguladı.

KKTC’nin Tanınmamasından Doğan Sorunlara Rağmen, DAÜ Dünya Genelinde 25 Bin Üniversite İçerisinde 633. Sırada Yer Alıyor

Konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, DAÜ’nün KKTC ve dünyanın saygı değer üniversitelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, DAÜ’nün bu yıl 40. onur yılını kutlayacağını belirtti. 40 Yılın dünyadaki üniversiteler tarihine bakıldığında esasen emekleme sürecini nitelediğine de değinen Osam, KKTC’nin tanınmamışlığının yarattığı sorunlara rağmen DAÜ’nün dünyadaki 25 bin üniversite içerisinde 633. sırada yer aldığının altını çizdi.

Prof. Dr. Necdet Osam, DAÜ’nün Uluslararası Başarılarını Özetleyerek, Medyanın Olumlu Haberlere Yeterince Yer Vermemesini Eleştirdi

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam

Üniversitelerin 3 temel bileşeni olan unsura değinen Prof. Dr. Osam, bunları; dünyaya çeşitli meslek gruplarında fayda sağlayacak uzmanlar yetiştirmek,  yanı sıra aynı zamanda bilim üretmek-yayın yapmak-araştırma yapmak-yenilikleri topluma aktarmak ve topluma aktaracağı bu yenilikler sayesinde toplumsal sorumluluğunu yerine getirmek olarak özetledi. Bu kapsamda KKTC halkının morale ve iyi şeyleri duymaya ihtiyacı olduğuna da değinen Osam, bu alanda medyaya önemli görev düştüğünü belirtti. Osam, medyanın daha çok olumsuz haberleri aktardığını ve bunların içerisinde bir takım entrikaların olduğunu belirterek, olumlu haberlere yeterince yer verilmemesini ise eleştirdi. Ayrıca bazı milletvekillerinin Meclis kürsüsünden yapmış oldukları konuşmalarına istinaden DAÜ’nün başarılarından yeterince bilgi sahibi olmadıklarının anlaşıldığını ifade eden Osam, Türkiye’de bulunan 200 küsür üniversite arasından dünya listelerine giren 23 üniversite içerisinde DAÜ’nün, ODTÜ  ve İTÜ ile birlikte yerini 6. sırada aldığına dikkat çekti. Devlet üniversitesi olarak anılan DAÜ’nün başarılarını daha da yukarı taşıması noktasında devlet tarafından gerekli desteği alması gerektiğini de ayrıca belirtti. Osam, 50 yaş altı üniversiteler arasında dünya genelinde DAÜ’nün saygın uluslararası değerlendirmelerde ise 111. sırada yer aldığını da sözlerine ekleyerek, saygı değer milletvekilleri tarafından da bunun toplumla paylaşılması gerekliliğini vurguladı.

DAÜ, BM ve UNESCO’nun Kriterlerine Göre 25 Bin Üniversite Arasında 301. Sırada

Bununla birlikte Prof. Dr. Osam, Birleşmiş Milletler (BM) ve UNESCO’nun toplumların nasıl daha iyi bir şekilde üniversiteler tarafından gelişiminin sürdürülebilirliği bağlamındaki kriterlerinde, dünya genelinde 25 bin üniversite arasında DAÜ’nün 301. sırada “görevini layıkıyla yerine getirerek” yer aldığını belirtti.

Öte yandan DAÜ’nün 113 ülkeyle bağlantısının bulunduğunu da ifade eden Osam, yaşanan dış sıkıntılarla ilgili olarak gerek İran Parlamentosu, gerekse Norveç, Polonya  ve Finlandiya’da KKTC’nin tanınmamasından kaynaklanan sıkıntılara çözümler ürettiklerini de ifadelerine ekledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, DAÜ’nün KKTC’yi Dünyada Tanıtan Bir Kurum Olduğunu Belirtti

KKTC Cumhuriyet Meclisi Bşk. Teberrüken Uluçay

Açılış konuşmaları kapsamında söz alan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ise, DAÜ’nün sadece bir öğretim kurumu değil, KKTC’yi dünya da tanıtan bir kurum olduğunu belirtti. Bunun gerek siyasal, gerek ekonomik, gerekse turizm açısından ülkemizin gelişmesine dolaylı olarak önemli katkılar içerdiğini ifade eden Uluçay, tüm bu çabaları DAÜ’nün hakkıyla yerine getirdiğini belitti. Ayrıca Prof. Dr. Osam’ın konuşmasında yer verdiği değerli bilgileri Cumhuriyet Meclisi’nde sayın milletvekillerine aktaracaklarını da sözlerine ekledi.

DAÜ’nün Ortaya Koyduğu Bilimsel Çalışmalar Bölgenin Geleceğine Işık Tutuyor

Bugün, Annan Planı çerçevesinde gerçekleşen referandumun 15. yıl dönümü olduğuna da değinen Uluçay, referandum sonrası KKTC’nin uluslararası alanda kurumsal yapısına ve iletişimine çok daha sağlam temeller eklediğine değinerek, DAÜ’nün bu alanda Kıbrs’la ilgili uzun zamandır ortaya koymuş olduğu bilimsel çalışmaların olumlu etkisine dikkat çekti. Bu kapsamda Kıbrıs adasının jeopolitik konumu ve Akdeniz’de yer alan hidrokarbon yataklarına yönelik DAÜ’nün ortaya koyduğu bilimsel çalışmaların ekonomik gelişmelere ve bölgenin geleceğine ışık tutacak katkılarını da ifadelerine ekledi.

CTP Milletvekili-AB’ye Uyum Komitesi Başkanı-AKPA Üyesi Armağan Candan

Ana konuşmacılardan CTP Milletvekili-AB’ye Uyum Komitesi Başkanı-AKPA Üyesi Armağan Candan ise, “Kıbrıs’lı Türkler ve Avrupa Birliği” adlı araştırma çalışmasını katılımcılarla paylaştı. Bu kapsamda Candan, AB mevzuat uyum çalışmaları, AB Parlamentosunun yaklaşan seçimleri ve müzakere sürecine ilişkin olarak BM Genel Sekreterinin  son açıklanan Kıbrıs raporuna değindi.

Kongrede 60’a Yakın Uzman-Akademisyenin Bilimsel Araştırmalarından Oluşan 46 Bildiri Sunuluyor

60’a Yakın uzman ve akademisyenin yapmış olduğu araştırmalar kapsamında bilim kurulu tarafından kabul edilen 46 bildirinin sunulduğu organizasyon ise, 24-25 Nisan tarihlerinde 2 gün içerisinde gerçekleştiriliyor. Kongre’de ele alınacak konular arasında; “Kıbrıslı Türkler ve Avrupa Birliği,” “Kıbrıs’ta Görülen Ortopedik Sorunlar,” “Kuzey Kıbrıs’ta Uygulanan Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerinin Carroll Piramidi’ne Göre Değerlendirilmesi: GSM Sektörü Alan  Çalışması,” “Türk Dizilerinde Popüler Müziği ‘Pathos’ Olarak Kullanmak,” “Viral Reklamların Kültüre Entegrasyonu: Neydi Olacağı Alan Çalışması,” “Geleneksel Kıbrıs Çocuk Oyunları ve Yaşama Hazırlanmadaki Değeri,” “Yerinden Edilmiş Toplumların Buluşma Noktası: Sosyal Medya,” “Kıbrıs Markalarının Sosyal Medya Kullanımı; Türk Kahve Markası Alan Çalışması,” “Özgürleşen Fotoğraf Yitirilen Gerçeklik,” “1915 Sevk ve İskan Kanunu Sonrasında Kıbrıs’a Göç Eden Ermeniler ve Kıbrıs Ermeni Lejyonu,” “KKTC’de Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Kıbrıs Türk Toplumunun Kültürüne İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi,” “Kuzey Kıbrıs’ta Artan Dış Borç ve Yapısal Uyum Programları” gibi ve buna ek olarak daha bir çok araştırma yer alıyor.