Bakan Şahali Arpa Fiyatına Yönelik Öneriyi Açıkladı
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Bakanlığın bu yıl arpada kilo fiyatının 1.32 TL olarak belirlenmesi yönündeki tavsiyesini, Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu’na iletme kararı aldığını açıkladı
Tarım ve Doğal Kaynalar Bakanı Erkut Şahali yaptığı açıklamasında, bu yıl arpanın kilo fiyatı için 1,32 TL’lik tavsiye önerilerini, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) Yönetim Kurulu’na iletme kararı aldıklarını duyurdu. Bakan Şahali, bu yıl fiyatlandırma konusunda yetkinin Tük Yönetim Kurulu’nda olduğunu belirterek, tavsiyelerinin nihai fiyat olmadığını ifade etti. Nihai fiyatın, üretici örgütlerinin ve farklı kurumlardan katılan devlet görevlilerinin oluşturduğu TÜK Yönetim Kurulu’nda belirleneceğini kaydetti.
Tarım Dairesi’ne Göre Arpanınn Maliyeti 1,25 TL, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ne Göre 1,45 TL
Maliyet hesaplamalarına ilişkin açıklamalarda bulunana Bakan Şahali, “TÜK bir danışma kurulu aracılığı ile öncelikle maliyet konusunda bir çalışma yürütür. Bu çalışmaya ilgili sivil toplum örgütleri yanında, meslek örgütleri ve bakanlık temsilcileri katılır. Tarım Dairesi’nin elde ettiği veriler doğrultusunda bir kilo arpanın maliyeti, 1.25TL olarak saptanmıştır. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği kendi parametrelerine göre fiyatı 1.45 TL olarak belirledi. Maliyet analizi yaparken dönüm başına ortalama 250 kilogramlık verim baz alınarak hesaplama yapılır. Ancak en karamsar bakan gözler dahi, ülkemizde bu yıl dönüm başına verimin 250 kilogramın epey üzerinde olduğunu net olarak tespit edebilmektedir. Örneğin çoklukla ifade edilen verim miktarı 400 kilodur ve bu maliyet parametrelere göre dönüm başına 400 kilo elde edilecek bir üretim alanında arpa fiyatının da yaklaşık olarak 80 kuruş olması gerekir” dedi. Bakan Şahali, geçtiğimiz yıl mevcut parametreler doğrultusunda 79 kuruş maliyet belirlendiğini ve TüK’ün üzerine 16 kuruş prim önererek 95 kuruştan tohumluk arpa alımı gerçekleştirdiğini kaydetti.
Üretilen Arpanın Tamamının Depolanması Beklentisi Vurgulandı
Bakan Şahali dünya borsalarında arpanın fiyatının dramatik bir biçimde düştüğünü belirterek, “Bu yıl yerli üretim arpanın çiftçiyi tatmin edecek fiyatla ihraç edilebilme ihtimali yoktur Dolasıyla ülkede üretilen arpanın tamamının ülkede depolanması şeklinde bir beklentimiz sözkonsudur. Yıllık rekolte beklentimiz de yaklaşık olarak 150 bin tondur. Bu ürünlerin tamamının TüK’e teslim edilmesi halinde, depolanmasında sıkıntı yaşanacağı da ortadadır” diye konuştu. TüK’ün hale hazırda kapalı depolama alanının 45 bin tonla sınırlı olduğunu ifade eden Bakan Şahali, açık alanlarda depolama yapılmasına ilişkin önlemlerin alınmaya devam edildğini kaydetti. Bakan Şahali, ürün bedellerinin Eylül ayı sonu itibarıyla ödenebilmesine imkan sağlayabilecek bir çalışmanın da sürdüğünü dile getirdi.
Türki’yeden Su Getirilmesinin Nedeninin, Yıllar İçerisindeki İhmaller Olduğu Belirtildi
Bakan Şahali, içinde bulunduğumuz yıl yağış yoğunluğu bakımından tarımsal üretim açısından özlenen bir yıl olduğunu anımsatarak, yıllar içindeki ihmallerle oluşan alt yapı eksikliklerinden ötürü bu yağışlardan maksimum verimlilikle faydalanılamadığını belirtti. Bakan Şahali, “yıllar içinde meydana gelen ihmallerin aslında bu yıl da ciddi kayba yol açtığı görüldü. Bakanlık olarak bu konuda gerekli verileri derlemiş vaziyetteyiz. Su Dairemiz ve Jeoloji ve Maden Dairemiz aracılığıyla hem tetkiklerimizi yaptık hem de ileriye yönelik projelerimizi hazırlamaktayız. Su nimettir ve eksikliği telafi edilemeyecek boyutta olur. Türkiye’den bu ülkeye borularla su getirilmesinin tek nedeni, yıllar itibarıyla meydana gelen ihmal ve kuraklıklar soncunda yaşam damarlarımızın zayıflamış olmasıdır”dedi.
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.