Şimdi yükleniyor

DAÜ Öğrencisi TEDx Konuşmacısı Figen Yılmaz ile Yapay Zekâ ve Kuantum Bilgisayarlar

Fizik bölümü yüksek lisans öğrencisi, aynı zamanda Tedx konuşmacısı olan Figen Yılmaz Kuantum bilgisayar ve yapay zekâ ile ilgili konuşmasını izleyicilere aktardı.

Bu konuya ilginiz nereden gelmektedir?

Figen Yılmaz “Bugün teknolojiyi hayatımızın her alanında kullanıyoruz dolayısıyla bunu daha iyi bir şekilde öğrenmenin daha heyecan verici ve mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı işin içine girmeye başladım çünkü gerçekten heyecan verici ve gelecek daha çok kuantum bilgisayar ve yapay zekâ üzerine olacak”.

Kuantum bilgisayarları  klasik bilgisayarlardan ayıran özellik nedir?

Figen Yılmaz “Kuantum bilgisayarların farklı bir işleyişi var. Mesela bugün kullandığımız telefon ve bilgisayarlar klasik bilgisayar olarak geçiyor çünkü bunlar klasik fizikle çalışıyor. Kuantum bilgisayarda farklı bir işleyiş mevcut. Mesela ışığın doğasına baktıklarında ışığın dalga mı yoksa parçacık mı olduğunu tanımlayamıyorlar. Daha sonra Einstein hem  dalga hem ışık olarak yorumlama yapıyor. Aslında iki kimliğe sahip. Klasik bilgisayarlarda sıfırlar ya da birler kullanılırken, Kuantum bilgisayarlar sıfır ve biri aynı anda kullanıyorlar.”

Gelecekte ne gibi kolaylıklar sağlayacak?

Figen Yılmaz “Yapay zekânın artısı şu ki: kendi kendine öğrenebiliyor ve güncellenebiliyor. İnsanlar üzerinden örnek vereyim; bebekler dünyaya geldiğinde hiçbir şeyden haberi yok bilgisi yok, çevrelerinden ya da ailelerinden gözlemleyerek öğreniyorlar, ve böylelikle kendilerini geliştirebiliyorlar. Yapay zekâ da bu şekilde çalışıyor yani gözlemleyerek ya da kodunu güncelleyerek çünkü kendi kodunu kendisi güncelliyor. Dün bir şey izledim bir şey fırlatıyorsunuz robot bunu kapabiliyor bu çok önemli bir refleks aslında. Kuantum bilgisayarlar nasıl bizim hayatımızı değiştirecek konusuna gelince diyelim ki Lefkoşa ya da Girne’ye gitmek için “google map” kullanıyoruz. “Google map” burada rotayı hesaplamaya çalışıyor ve  her bir rotayı ayrı şekilde hesaplıyor. Kuantum bilgisayar bu olayı tek tek değilde aynı anda hesaplıyor. Böylelikle saniyesinde hemen veriyor ve rotayı belirlemede kolaylık sağlıyor çünkü Kuantum bilgisayarlar bütün olasılıklara sahip”.

Gelecekte yapmak istediğiniz plan ve projeleriniz var mı?

Evet. Daü’de ben çok şey öğrendim çok şey kattı bana. Tedx konuşması yapmamı gerçekten büyük bir başarı olarak değerlendiriyorum. Türkiye’deki üniversitelerden bu konuda konuşma yapmış olan  bir tek ben varım , bu ayrıca onur verici bir şey. Planlarım Avrupa ya da Amerika’da bazı üniversitelere ya da şirketlere başvurmak ama dediğim gibi konu çok yeni ve ben de konuda çok yeniyim. Yapay zekâ ve Kuantum bilgisayarların birleştiği yerde çalışmalarımı devam ettirmek istiyorum.