Dışarıda Korona, Evde Protein Riski
Korona virüsüne karşı bağışıklığımızı güçlendirmek için fazla protein alımından kaçınmamız gerektiğini söyleyen diyetisyen Deniz Arlı ”Harcadığımız enerji kadar yemek yemeliyiz”diyor.
Her şey kararında tüketilmeli
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ihtiyacımızdan fazla sağlıklı yiyecekler tüketmekten kaçınmamız gerektiğini söyleyen Diyetisyen Arlı, ”Çok fazla meyve ve sebze tüketiminin vücudumuzun ihtiyacı olan proteini ve yağı alamamasına sebep olacaktır” diyor. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine değinirken, tükettiğimiz porsiyon miktarının, besinin içerisindeki vitaminler ve proteinler kadar önemli bir rol oynadığının altını çiziyor. Günlük protein gereksiniminin kişinin yaşına, cinsiyetine ve içinde bulunduğu döneme göre değişmesinden dolayı virüs sebebiyle evde kalınan günlerde enerji ihtiyacımız kadar yemek yenmesinin önemli olduğunu vurguluyor. Günde üç öğün yemek yemenin önemine dikkat çekerek ”acıktığımızda açlığımızı gidermek için ara öğün olarak kendi hazırladığımız meyveli yoğurtları tüketebiliriz” diyor.
Et yerine bakliyat sebze ve meyve
Bağışıklık sistemimizi güçlendiren A,C ve E vitaminlerini içeren sebze ve meyvelerin kendi mevsim dönemlerinde yenilmesi gerektiğini, bunun hem içerisindeki vitaminler açısından daha faydalı olacağını hemde ekonomik açıdan daha kârlı olduğunu belirtiyor. Korona virüs sebebiyle birçok kişinin maddi sıkıntılar yaşadığı bu günlerde hem ekonomik hem de sağlıklı beslenme hakkında bilgiler veren Arlı, ihtiyacımız olan besin ögelerinin eksikliğini tek bir besin grubundan karşılamak zorunda olmadığımızı, et tüketilemediği zaman onun yerine baklagillerin de protein ihtiyacını karşılayabileceği üzerinde duruyor.
Sebzeleri derin yağda kızartmak daha zararsız
Kızartmaların sandığımız kadar zararlı olmadığını, dikkat edilmesi gereken noktanın kızartma yönteminin olduğunu belirten Arlı; derin yağda kızartılan sebzeler daha çabuk kızardığı için daha az yağ çekmekte; yağ tüketimini kontrol altına alan bu yöntemin hayvansal yağlarla yapılan pişirme yöntemlerine oranla daha sağlıklı olduğunun üzerinde durmaktadır. Sadece korona virüs dönemi değil hayatın diğer dönemlerinde de buna benzer dengeli beslenme ve pişirme yöntemlerini öğrenmek için uzman diyetisyenlerin yayınlarını okumanın faydalı olacağını, Türkiye Diyetisyenler Derneğinin internet sayfasının da takip edilmesi gerektiğini öneriyor.
Çay ve kahve tüketimine dikkat
İnsanlar evde kaldıkları bu dönemde daha fazla çay ve kahve tüketiminden kaçınmalı diyen Arlı; özellikle siyah çayın besinlerle birlikte tüketildiği zaman besinlerdeki demir emilimini azaltmasından dolayı gıdalar ile tüketilmemesi gerektiğinin üzerinde dururken, çay ve gıdalar arasında mutlaka minimum 45 dakika kuralı olması gerektiğini savunuyor. Bitki çaylarının hormon seviyemizi etkilemesinden dolayı sürekli aynı çayı içmekten kaçınılmasını ve farklı çeşitler kullanılmasını öneriyor. Özellikle çok kavrulan kahve çeşitlerinden biri olan Türk kahvesinin fazlası tüketilmediği sürece kalp sağlığına iyi geldiğini dip not olarak vermektedir.
Görsel kaynakça: https://www.trainingsworld.com/ernaehrung/ernaehrung-bei-corona-und-grippe-so-staerken-sie-ihr-immunsystem-jetzt
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.