5G teknolojisi
Son dönemde en çok konuşulan teknolojilerden biri 5G teknolojisi, yüksek iletişim gücü ve riskleri ile birlikte hayatımıza geliyor.
Teknoloji şirketleri 70’li yıllardan bu yana hücresel ağların yapılandırılması için standartlar üzerinde çalışıyor. Altyapı noktasında işbirliği içerisinde hareket ederek bir standart oluşturuluyor.
Yaklaşık 10 yılda bir gelişmeye devam eden teknolojiler ışığında verimi arttırabilmek ve daha iyi hizmet alabilmek için bu alt yapının kodları ve malzemeleri değiştiriliyor. 5G ise bu altyapı değişikliklerinin 5. kez yapıldığı anlamına geliyor. Daha önce değişim hızı daha yavaş olduğundan bu geçiş süreci uzun yıllara yayılıyordu. Günümüzde ise teknolojinin hızla gelişmesi sebebi ile altyapı değişiklikleri geçiş süreci daha kısa periyodlarda yapılmaya başlandı.
5G ne kadar hızlı?
Bu sorunun cevabı hangi operatörü kullandığınıza, 5G teknolojisine ne zaman geçmeye karar verdiğinize ve yaşadığınız konuma göre değişiklik gösterecek. Ancak günümüzde var olan iletişim hızına kıyasla çok daha hızlı olacak.
Qualcomm firmasının yaptığı testler sonucunda ulaşılan en yüksek hızın saniyede 4,5 gigabit olduğu açıklandı. Ancak, ortalama hızın saniyede 1,4 gigabit olduğu belirtiliyor. Bu günümüzde var olan 4G iletişiminden 20 kat daha hızlı bir teknoloji. Örneğin; yüksek çözünürlüklü bir filmi indirmek; ortalama süratlerle, 15 – 30 saniye aralığında olacak. 4 ve 5 gigabit hızlara ulaşıldığında ise şimdikinden 100 kat daha hızlı bir iletişim gücüne sahip olacaksınız. Bir televizyon dizisinin tüm sezon ve bölümlerini yüksek çözünürlükte indirmeniz bir dakika sürmeyecek. İnternet sitelerinin yüklenmesi, gecikme süreleri azalacak.
Bir siteye ulaşmak için sistem farklı servis sağlayıcıları ve fiziki merkezlerden veri geçirmek zorunda. Bu işlem günümüzde 50 ila 100 milisaniyelik normal kabul edilen süreçlerde gerçekleşiyor. Ancak, 5G teknolojisi ile bu süreç 1 -7 milisaniyelik süreçlere inecek.
Hayatımızda ne değişecek?
Cihazların hafiflemesi ile birlikte daha serbest ve mobil hale gelmesiyle sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik uygulamalarının günlük hayatın bir parçası haline gelebileceği konuşuluyor.
İş hayatımızdan sosyal hayatımıza, reklam alanlarından yeni iş alanlarına, eğitimden eğlenceye, tıptan ticarete ve daha bir çok alanda 5G hayatımızı değiştirecek.
Örneğin; bir futbol maçını stadyumda izlerken sahaya telefonunuzun kamerası ve arttırılmış gerçeklik gözlüğünüzle baktığınızda oyuna ve oyunculara ilişkin görmek istediğiniz her bilgiyi gecikme ve bekleme yaşanmaksızın anında görebileceksiniz.
5G hizmeti ne zaman başlayacak?
Barselona da gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi’nde yapılan son dönem akıllı telefon tanıtımlarında en dikkat çeken teknolojik özellik birçok cihazın 5G veri ve internet bağlantısını destekliyor olmasıydı.
İlk kez 2018 yılında Amerika’da kullanılmaya başlanan 5G, Ocak 2020 itibariyle 34 ülkede kullanılıyor. 119 ülkede ise 348 operatör 5G yatırımı yapıyor.
Euronews muhabiri Emma Beswick’e konuşan F5 Network şirketinin başmühendisi Bart Salaets, 5G’nin hayatlarımızı nasıl etkileyeceğini şu sözlerle değerlendirdi:
“Film indirme örneği aslında her şeyi özetliyor. Bugün HD kalite bir filmi bilgisayarınıza 10 dakikada indiriyorsunuz. 5G ile bu bir saniye dahi sürmeyecek. Doktorlar farklı ülke ve şehirlerdeki robotik aygıtları kullanarak milisaniyelik gecikme dahi yaşamadan oradaki hastanın ameliyatını gerçekleştirebilecek. Akıllı şehirler, evler, araçlar hepsi için devrim niteliğinde olacak.”
5G’nin riskleri neler?
Salaets’e göre 5G hizmeti 2020 ila 2022 yılları arasında kullanmaya başlayabileceğiz ve bu teknolojinin de her teknoloji gibi bazı riskleri bulunuyor. Salaets o riskleri şöyle anlatıyor:
“5G yüzbinlerce yeni anten ve baz istasyonu kurulmasını gerektiriyor. Bunun sağlığımız üzerinde uzun vadeli etkilerinden endişe duyan çok sayıda insan var. Bunun yanında 5G bir önceki 4G’ye kıyasla daha yüksek güvenlik riskleri içeriyor çünkü daha fazla arka kapı uygulaması ve açıkları mevcut.
Yorum gönder
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.