Şimdi yükleniyor

Prof. Dr. Kızılyürek DAÜ İletişim Fakültesi’nde Seminer Verdi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi, Barış İçin Araştırma ve İletişim Merkezi (BAİM), DAÜ İletişim Fakültesi’nde Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek’i konuk etti. BAİM tarafından düzenlenen “Barış Sohbetleri” başlıklı seminerler dizisine katılan Prof. Dr. Kızılyürek, 2019 yılından bu yana Avrupa Parlamentosu üyesi ve Kıbrıs Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek / Avrupa Parlamentosu Üyesi

“Kıbrıslı Türkler ve Avrupa Birliği (AB)” konulu konuşmasında AB ve Kıbrıslı Türkler’in ilişkilerini özetleyen Prof. Dr. Kızılyürek, 1999 Helsinki Zirvesi’nde hem Türkiye’nin AB üyeliği hem de Kıbrıs için önemi üzerinde durdu. Prof. Dr. Kızılyürek, o dönemden bu yana Kıbrıs’ın AB üyeliğine doğru ilerlemesiyle sorunun çözüme yaklaşıldığının altını çizdi. Prof. Dr. Kızılyürek, Kıbrıslı Türklerin AB’ye yüzünü dönmesi gerektiğini bu yalnızlaştırmanın sürdürülemez olduğunu, AB nezdinde KKTC değil Kıbrıs Türk toplumunun var olduğunu ve bu gerçeğin kabul edilerek hareket edilmesi gerektiğini not etti.

Prof. Dr. Kızılyürek, 2002 Copenhag Zirvesi’nde koşulların değiştiğini ve Annan Planı’nın oylanmasından sonra durağanlık başladığını aktardı. Halen AB Parlamentosu’nun sol kanat parlamenterlerinden biri olarak ilgili kurullarda Türkçe’nin konuşulması ve Kıbrıs’taki üniversitelerin Erasmus programına katılması konularında hem AB hem de Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileriyle istişarelerin sürdüğünü dile getiren Prof. Dr. Kızılyürek, AB içinde görünür olmak için siyasi gruplarla çalışmaların artırılması gerektiğini iletti.

Prof. Dr. Kızılyürek, Nisan 2021’de coğrafi tescili onaylanan hellim ile Kıbrıslı iki toplumun yakınlaştırıldığını ve son çabalar ile Kıbrıslı Türklerin Güney’deki bankalarda hesap açabilmesinin mümkün olduğunu hatırlattı. Karma evliliklerden doğup Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alamayan Kıbrıslı Türklerin oluşturduğu “Kimliksizler” grubu için AB yetkili kurulları ve Kıbrıs Rum yetkilileriyle de istişarelere devam edeceğini aktaran Prof. Dr. Kızılyürek, Kıbrıs Türk toplumunun sivil toplum örgütleri, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve ilgili tüm aktörleriyle birlikte Avrupa Birliği içinde görünür olmak için harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Kızılyürek, AB yurttaşı olan Kıbrıslı Türklerin somut kimliklerini ne kadar kullandığını sorgulaması gerektiğini belirterek AB’nin tek seçilmiş kurumu olan Avrupa Parlamentosu nezdinde temsil edilmenin önemli bir fırsat olduğunun altını çizdi.

Niyazi Kızılyürek Kimdir?

2019 yılından bu yana Avrupa Parlamentosu üyesi olan Prof. Dr. Kızılyürek Kıbrıs üniversitesi öğretim üyesidir. Niyazi Kızılyürek 1959’da karma bir köy olan Bodamya köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu Luricina’da, liseyi Güzelyurt’ta bitirdi.

1977 yılında yükseköğrenim görmek için Batı Almanya’ya gitti ve Bremen üniversitesinde Sosyal Bilimler okudu. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı ve Kıbrıs sorunu üzerine doktora tezini hazırladı. 1990 yılında Summa Cum Laude derecesiyle, Kıbrıs’ta “Çatışma ve Uluslararası Bağımlılık” konulu doktora tezini tamamladı. 1992-1993 yıllarında yönetmen Panikos Hrisantou ile birlikte “Duvarımız” adlı üç dilli Belgeseli hazırladı. “Duvarımız” filmi ile 1997 yılında Abdi İpekçi Barış ve dostluk Ödülü’nü 2006 yılında ise Fransa hükümeti tarafından verilen Palme Académique ödülünü aldı.

Çoğu Kıbrıs sorunu üzerine olan yirmiyi aşkın kitabı çeşitli dillerde yayınlandı. Kıbrıs Tarihi, Milliyetçilik ve Modern Türkiye tarihi üzerine yazdığı kitapların dışında, 100’den fazla bilimsel makaleye imza attı.

Türkiye ve Yunanistan halklarının dostluğu ve Kıbrıs’ın iki toplumunun yeniden yakınlaşması için çabalarından dolayı 1997 yılında Abdi İpekçi Barış ve Dostluk ödülüne layık görüldü. 2006 yılında Fransa Cumhuriyeti tarafından bilimsel çalışmaları ve Kıbrıs’ta barış mücadelesine yaptığı katkıları nedeniyle “Akademik Palmiye-Şövalye Nişanı” ile ödüllendirildi.